IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече възрастни американци изпадат в риск от възбрана върху жилищата им

От началото на жилищната криза в САЩ над 1,5 млн. собственици на възраст над 50 г. са загубили домовете си, други 3 млн. души са рискови

12:29 | 23.07.12 г.
Все повече възрастни американци изпадат в риск от възбрана върху жилищата им

Все повече възрастни американци изпадат в сериозни ипотечни дългове, а над 3 млн. души с ипотеки на възраст над 50 г. са изпаднали в риск да изгубят домовете си заради възбрани, посочва се в доклад на AARP, цитиран от CNN Money.

От началото на жилищната криза в САЩ над 1,5 млн. собственици на възраст над 50 г. са загубили домовете си поради наложена възбрана, което представлява 2,9% от тази възрастова група за 2011 г. в сравнение с 0,3% през 2007 г., сочат резултатите от изследването. Други 3,5% дължат по заемите си повече, отколкото струват имотите им в момента.

Проблемът се дължи отчасти на факта, че в момента броят на по-възрастните американци с ипотеки е по-голям в сравнение с преди 20 г., а дълговете им са много по-сериозни.

Процентът на семействата с ипотеки на името на хора на възраст над 75 г. например е скочил до 24,2% през 2010 г. от 6,3% през 1989 г., сочат данни на Федералния резерв.

За същия период обемът на ипотечните дългове в тази възрастова група кредитополучатели се е увеличил средно до 52 хил. долара от 11 800 долара.

Много от тези по-възрастни кредитополучатели са натоварени с надценени кредити, отпуснати през последните години на жилищния бум, коментира Дейвид Джоунс, който ръководи неправителствената Асоциация на независимите агенции за консултации по потребителски кредити.

Много често по-възрастните собственици са били убеждавани да рефинансират ипотеките си за по-големи суми и да използват допълнителните средства за ремонт на домовете си или покриване на сметки. При тези кредити лихвите са ниски през първите години, но после скачат и много скоро хората не могат да покриват месечните си вноски.

Проблемът се влоши още повече след резкия спад на цените на жилищата в САЩ. От средата на 2006 г. те са намалели с около 34%, като този срив е най-сериозен в щатите, които са привлекателни за пенсионерите, като Флорида, Аризона, Невада и Калифорния.

Когато по-възрастните хора загубят жилищата си, те разполагат с по-малко време и шанс да се възстановят финансово. При загуба на работата например те по-трудно си намират нова в сравнение с по-младите американци. Ако все пак успеят, то обикновено тя е с по-ниско заплащане.

От AARP предлагат няколко начина за облекчаване на проблемите с ипотеките на по-възрастните собственици, включително намаляване на главницата или опрощаване на част от дълга по жилището.

Освен това се препоръчва въвеждане на задължителни програми за превенция на възбраните в повече щати. При тези програми обслужващите компании не могат да стартират процедура по възбрана преди случаят да бъде преразгледан и кредитът - предоговорен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още