IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една пречка пред IPO-то на Empire State Building

Инвеститорите продължават борбата срещу фамилията Малкин, която иска да направи от сградата публична компания

10:17 | 23.07.12 г.
Още една пречка пред IPO-то на Empire State Building

Като че нестабилността на фондовите борси, неясните регулации на пазара на ценни книжа и слабият офис пазар не бяха достатъчни, сега фамилията, планираща да направи от Empire State Building публична компания, е изправена пред още една неочаквана пречка: мъж пред пенсия от крайбрежен район близо до Сан Франциско, пише Wall Street Journal.

Ричи Еделман наследил малък дял от емблематичния небостъргач, който дядо му и баба му купили през 1962 г. от екипа на Хари Хелмсли и Лоуръс Уайн. Сега той е застанал начело на група от десетина инвеститори, които са против структурата на предстоящото първично публично предлагане (IPO) и се опитват да блокират или да променят сделката, ръководена от фамилията Малкин.

Empire State Building е най-ценният актив на планираната компания за недвижими имоти, която ще носи името Empire State Realty Trust и ще включва още 17 имота на Малкин. Очаква се IPO-то догодина да донесе до 1 млрд. долара.

Еделман и останалите критици на предлагането твърдят, че то облагодетелства Малкин за сметка на останалите собственици на дялове от сградата. Ако то бъде проведено, Малкин и наследниците на Леона Хелмсли ще държат дялове съответно на стойност 642 млн. долара и 1 млрд. долара.

"Инвеститорите, които притежават Empire State Building, не получават справедлив дял и всички знаят това", твърди Елделман, чийто дял би струвал около 3,3 млн. долара според условията на продажбата.

Въпреки че до гласуването на плана има месеци, Малкин трябва да осигурят подкрепата на поне 80% от 2 800-те собственици на акции в сградата, затова е трудно да пренебрегнат Еделман.

Неговата организация от доброволци телефонира и на други инвеститори, за да ги убеди, че съществуват алтернативи на IPO-то, като например продажба на частен купувач или поне по-добри условия на сделката. Според Еделман повечето от стотиците инвеститори, с които са се свързали, споделят поне част от опасенията му.

До неотдавна Малкин пренебрегваха Еделман и поддръжниците му като смятаха, че те са малцинство. Преди две седмици обаче за втори път за последните три месеца фамилията обяви, че променя условията на IPO-то, така че да отговори на оплакванията на малките собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още