IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в гръцкия туристически сектор откри отлични инвестиционни възможности

Брокери очакват през следващите 12 месеца пазарът да бъде залят от вълна от хотели в затруднено положение

13:15 | 18.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се за продажба да бъде обявен и Hilton Athens. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се за продажба да бъде обявен и Hilton Athens. Снимка: Ройтерс

Хотелиерите в Гърция се изправят пред тежки предизвикателства заради ескалацията на кризата, която се отрази тежко на туризма, пише The Wall Street Journal.

Частни инвеститори обаче виждат отлични възможности в хотелиерския сектор в южната ни съседка заради спадащите цени и приходи в следствие на свития туристопоток към страната. Заради срива в туристическия бранш брокерите на имоти очакват през следващите 12 месеца пазарът да бъде залят от вълна от хотели в затруднено положение.

В момента National Bank of Greece предлага за продажба курортен комплекс в близост до Атина, който се простира на площ от 75 акра. Очаква се също така скоро на пазара да излезе и Hilton Athens, тъй като част от хотела е собственост на Alpha Bank, която получи спасително финансиране от държавата.

Откакто гръцките хотели започнаха да привличат множество чуждестранни туристи, инвеститорите започнаха да гледат на тях като на сравнително безопасни активи. Според дялови инвеститори обаче, банките, които искат да се разпореждат с хотели, ще трябва да направят от 50 до 70% отстъпка от балансовата им стойност, за да привлекат опортюнистични инвеститори, отбелязва изданието.

Средните цени за престой в хотелите в столицата Атина са се понижили с 16% през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, а приходите от стая са се сринали с близо 28%.

Несигурността за хотелиерите се увеличава и от факта, че гостите предпочитат да правят резервации в последната минута заради тежката икономическа и политическа ситуация в страната и изблиците на социално напрежение.

Така обаче хотелиерите не могат да прогнозират приходите си и много предприемачи се отказват от бизнеса си.

Статистиката на Асоциацията на гръцките туристически предприятия сочи, че през първото полугодие чуждите туристи в Гърция са намалели с 15% на годишна база. Експерти обясняват, че туристическото затишие се дължи на опасенията на чужденците, че ще останат блокирани в страната, ако тя внезапно излезе от еврозоната.

В следващите месеци на пазара ще излязат и доста апетитни държавни активи, подходящи за инвеститори в сектора на туризма. Сред най-чаканите за приватизация терени са бившото международно летище край Атина, което пустее от години, както и крайбрежни земи на островите Родос и Корфу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Експерти обясняват, че туристическото затишие се дължи на опасенията на чужденците, че ще останат блокирани в страната, ако тя внезапно излезе от еврозоната.Тез експерти много умни бря :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още