IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният крах в САЩ роди цяло "изгубено поколение" от потенциални собственици

Младите хора в Америка се отказват от инвестициите в имоти заради високата безработица и задлъжнялостта им по студентски кредити

19:01 | 17.07.12 г.
Жилищният крах в САЩ роди цяло "изгубено поколение" от потенциални собственици

Блейз Хенеси вече е преполовил тригодишен стаж по вътрешна медицина в клиниката "Уекснър" към Университета в Охайо, като вече е започнал да получава оферти за постоянна работа, пише Businessweek.

Миналата пролет 27-годишният специализант се замисля дали да не си купи апартамент, докато кара стажа си, като решава, че след това би могъл да го продаде и да изкара малко пари, ако намери работа на друго място. После обаче разбира, че хазяинът му е платил 200 000 долара за едностайното жилище, което обитава, преди около пет години. От две години жилището се продава за 150 000 долара.

"Когато видях това, си казах: Забрави... Просто е твърде страшно", казва той. Окончателно е решил да продължи да живее под наем.

За някои анализатори най-страшното последствие от срива на жилищния пазар е, че той би могъл да превърне цяло едно поколение от бъдещи собственици в постоянни наематели.

В интервю за Ройтерс икономистът от Йейл Робърт Шилър говори за "изгубено поколение" от собственици и твърди, че има опасност цените на жилищата в предградията никога да не тръгнат нагоре.

Други икономисти и експерти по недвижими имоти обаче са на мнение, че младите бъдещи собственици на жилища не са се отказали от идеята за имотите като инвестиция. Просто големите студентски заеми и нестабилният пазар на труда правят закупуването на жилище почти невъзможно, а докато ситуацията се промени, могат да минат години.

Има различни причини, поради които американците на възраст между 25 и 34 г. странят от инвестициите в недвижими имоти. Първата от тях е високата безработица в тази възрастова група. Освен това те имат огромни студентски заеми, а заплатите им не помръдват.

В същото време цените на жилищата, въпреки че са доста под пиковите си равнища отпреди кризата, все още са високи, съпоставени с възнагражденията.

Междувременно жилищният пазар отвръща на тази тенденция с бум в строителството на апартаменти. Секторът на строителство на многофамилни жилища през юни отчита ръст със 63% спрямо същия месец на миналата година. До 2015 г. в САЩ се очаква да бъдат построени над 1 млн. нови апартаменти.

Ръстът на заетостта и търсенето на апартаменти са тясно свързани. Хората, търсещи работа, се местят в зависимост от възможностите. Ето защо краткосрочните наеми са привлекателни за младите и им дават възможност да са гъвкави и да се възползват от възможността за работа, когато се появи такава, или пък да се върнат в родното си място, ако бъдат съкратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: За някои анализатори най-страшното последствие от срива на жилищния пазар е, че би могъл да превърне цяло едно поколение от бъдещи собственици в постоянни наемателиТо това загубено поколение не е май само в Щатите, ами е май и в BG и в Европа, и не е само едно, ами са 2-3 загубени поколения.В дъното на 'загубените поколения' е Съвременната механика на парите, която има изключително за цел да спимулира алчност и глупост и нищо друго.Световната банка ни го каза в прав текст: BG банките са най-големите космически дупки по информатика, математика и финанси по всички показатели и за всички времена ..както и за цялата картография.Загубеното поколение в BG се е загубило явно и очевидно между лихвите по депозити от 1.3%, и лихвите по дългосрочни ипотечни кредити от 7.5%-9.5% (при средни 1.6% за ЕС) и главен заподозрян за дезиориентацията са шуробаджанаци, фолк-певици и ***, които се представят за кредитни инспектори в банките в BG ...както и матрицата-майка за фалшиви дипломи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още