IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб е интересът към американската програма за преразглеждането на възбраните

По-малко от 5% от бенефициентите по програмата са поискали случаите им да бъдат преразгледани

18:15 | 17.07.12 г.
Слаб е интересът към американската програма за преразглеждането на възбраните

От ноември миналата година насам близо 4,3 млн. американци са получили писма по линия на програмата на правителството във Вашингтон, насочена към хората, пострадали финансово поради грешки при обслужването на ипотеките им, пише Ройтерс.

Между 2008 и 2012 г. около 4 млн. американски семейства са загубили домовете си поради наложени възбрани. До момента обаче по-малко от 5%, или около 214 хил. от евентуалните бенефициенти по въпросната програма, са се възползвали от възможността да изискат случаите им да бъдат преразгледани.

Според критиците този нисък брой потвърждава, че много от тях се съмняват, че процесът е създаден, за да защити банките, а не да помогне на потребителите.

Въпреки че липсват официални данни колко семейства са станали жертва на финансови грешки, одит на властите в Сан Франциско от февруари 2012 г. показва, че има нередности при около 84% от 400-те възбрани, които са анализирани.

Десетки хиляди собственици в САЩ са жертви на скандала с механичната обработка на документи, при който служителите на компаниите за ипотечно обслужване създаваха фалшиви документи, за да ускорят възбраните.

В програмата за независимо преразглеждане на възбраните участват 14 водещи компании за обслужване на ипотеки. Тя е насочена към кредитополучатели, чиито жилища са били под възбрана през 2009 и 2010 г.  В зависимост от характера на грешките собствениците биха могли да получат обратно между 500 и 125 хил. долара - суми, които според редица организации за защита на потребителите бледнеят пред общите финансови и емоционални щети, причинени от погрешно наложените възбрани.

Друг проблем, който спъва изпълнението на програмата, е че голяма част от бившите собственици изобщо не са открити. Освен това администрацията е използвала изключително сложен език, за да се обърне към ощетените американци, което също отблъсква хората, посочват експерти.

Експерти препоръчват формулярът и уебсайтът на програмата да се редактират, така че да станат по-разбираеми, както и да се анализират тенденциите при отговорите и липсата на отговор от страна на кредитополучателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още