IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в търговски имоти се насочват към Германия в търсене на сигурност

Стабилността на германската икономика не е притъпила предпазливостта на инвеститорите и те търсят основно висококачествени активи

10:59 | 17.07.12 г.
Инвеститорите в търговски имоти се насочват към Германия в търсене на сигурност

Строителят на търговски и жилищен комплекс за близо 1 млрд. долара в Берлин е готов да се обзаложи, че Германия ще запази статута си на сигурно убежище за инвеститорите и глобалните търговски вериги в сегашните несигурни икономически времена, пише Wall Street Journal.

Харалд Хут строи Leipziger Platz Caree - комплекс от търговски обекти, хотели, увеселителни съоръжения, ресторанти и жилища на историческия площад "Лайпцигер Плац" близо до Бранденбургската врата в германската столица. Той се изгражда на мястото на бившия магазин Wertheim Kaufhaus, създаден през 1897 г. в един от най-посещаваните туристически райони на града.

Проектът, който трябва да бъде открит през 2013 г., се осъществява съвместно от компанията на Хут High Gain Haus Investments GmbH и Arab Investments – регистриран в Лондон фонд, подкрепян основно от саудитски инвеститори. От започването на проекта през 2010 г. Хут вече е отдал под наем близо 90% от търговските площи на германски и европейски марки, като Zara, Bershka и Saturn.

Когато бъде завършен, Leipziger Platz Caree ще е най-големият търговски център в Берлин.

Строителството на нови търговски центрове се радва на финансиране от инвеститори, търсещи сигурност в Германия. По данни на компанията CBRE Group Inc миналата година те са налели в подобни проекти близо 11 млрд. долара, което е с 36% повече в сравнение с 2010 г.

Сред най-големите сделки в сектора на търговските имоти в Германия за 2011 г. са продажбата на дял от 50% в разположения близо до Дюселдорф CentrO, оценяван на 1,28 млрд. евро, на канадския пенсионен фонд CPP Investment Board, както и продажбата на комплекса Perlach Einkaufs Passagen в Мюнхен на TIAA-CREF за 404 млн. евро.

Инвеститорите са привлечени от стабилността в Германия. В същото време обаче не липсват и предизвикателства. Германците застаряват, а онлайн пазаруването е във възход. Много от търговските центрове в страната не са достъпни за по-възрастни хора, а младите потребители си стоят вкъщи и пазаруват по интернет.

По данни на Германската асоциация за онлайн търговия и отдалечено пазаруване през миналата година приходите от пазрауване по интернет са нараснали с 12% до 34 млрд. евро, което съставлява 8,2% от всички продажби на дрено.

Освен това, въпреки че интересът към инвестиции в търговски имоти в Германия е стабилен, инвеститорите са внимателни в избора си и предпочитат само най-висококачествените активи с най-добро местоположение. Влияние оказва и предпазливостта на фона на кризата в еврозоната.

И все пак ръстът на наемите продължава да привлича инвеститори. През последните няколко години наемните нива на петте най-големи пазари на търговски имоти в Германия (Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф и Хамбург) непрекъснато се увеличават. По последните данни към края на първото тримесечие на тази година наемите са се повишили със 7% на годишна база. В Берлин повишението е с 4%.

През третото тримесечие на миналата година Германия измести Великобритания от първото място в класацията на най-големите пазари за търговия на дребно в Европа по обем на инвестициите. През следващите две тримесечия обаче тя отново отиде на второ място, най-вече поради недостатъчното предлагане и несигурността, предизвикана от кризата в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още