IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори предлагат да се въведе въглероден данък за сградите в ЕС

В момента около 40% от енергийното потребление и 36% от въглеродните емисии в Евросъюза се дължат на сградите

11:48 | 16.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Група институционални инвеститори в Европа призоваха за подобрения в нормативната рамка в Европейския съюз (ЕС), за да се постигне по-висока енергийна ефективност в сектора на имотите, както и да се изпълнят европейските цели за енергийна ефективност, заложени в стратегията Европа 2020, пише PropertyEU.

Организацията Група институционални инвеститори срещу Промени в климата (IIGCC), която представлява активи под управление на обща стойност 7,5 трлн. евро, наскоро публикува документ с предложения за подобряване на регулаторните условия.

Групата предлага реформа и оптимизиране на субсидиите в областта на енергийната ефективност, смяна на фокуса на регулациите от новото строителство към експлоатацията и реновирането на съществуващия запас от сгради, въвеждането на пазарни и фискални инструменти, като въглероден данък или данъчни облекчения, за да може рисковете, свързани с устойчивостта, да бъдат съобразени адекватно още в началото на инвестиционния процес.

Проблемите, свързани с енергийните разходи и околната среда, са свързани със значителен риск за инвестициите в имоти в дългосрочен план, отбелязва изданието.

„Около 40% от енергийното потребление и 36% от въглеродните емисии в Евросъюза се дължат на сградите, а съществуващите политики не допринасят достатъчно, за да насърчат промените в поведението, които ще доведат до подобрение в устойчивостта“, коментира Стефани Пфайфър, изпълнителен директор на IIGCC.

Според европейските власти постигането на целите, заложени в стратегията Европа 2020, може да създаде 2 млн. работни места и да доведе спестяване на около 200 млрд. евро годишно. За това обаче е необходимо да се създаде регулаторна рамка, която поставя въпроса за устойчивото развитие в центъра на инвестиционната политика и тази, свързана с управлението на имотите, коментират експерти.

Технологията за значително понижаване на енергийното потребление на сградите съществува, но настоящите политики и доброволните мерки не успяват да доведат до нужния мащаб на инвестициите в нисковъглеродни технологии в сектора на имотите, коментира Татяна Бостийлс, директор "Отговорни инвестиции в имоти" в Hermes Real Estate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Определено инвестициите в енергийна ефективност на сградите ще има най-голям ефект за намаляване на въглеродните емисии и зависимоста от вносни горива!Във Великобритания например искат да забранят даването на жилищата под наем ако не отговарят на определен клас енергийна ефективност и така да стимулират собствениците да инвестират в изолация на имотите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Щом Те го предлагат, значи ще бъде прието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още