IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хотелите в Европа стават все по-привлекателни за инвеститорите

Възвръщаемостта от инвестициите в хотелиерския сектор е съизмерима и в дългосрочен план даже по-висока от възвръщаемостта от инвестициите в бизнес имоти

10:07 | 16.07.12 г.
Хотелите в Европа стават все по-привлекателни за инвеститорите

Хотелите в Европа набират все по-голяма популярност сред инвеститорите и вече не са в позицията на алтернативен клас активи, пише онлайн изданието Property Magazine.

Според данни на консултантската компания IPD общата капиталова стойност на хотелиерския сектор в Европа към декември 2011 г възлиза на 10,2 млрд. евро.

Възвръщаемостта в бранша през 2011 г. е била 6% и макар да е малко по-ниска възвръщаемостта от инвестициите в сектора на бизнес имотите в Европа (6,6%), хотелите отчитат положителен капиталов растеж от 3% на един иначе несигурен пазар, посочва се в доклад на IPD.

От 11-те държави, проучени за изготвянето на доклада, най-силно се представя Великобритания, където възвръщаемостта в местна валута е 10,4%, докато най-слаби са резултатите на Италия с възвръщаемост от 4,9%.

На италианския пазар се наблюдава и силен капиталов спад (-10,3%), докато във Великобритания стойностите продължават да нарастват (3,7%).

Възвръщаемостта от инвестициите в хотели във Франция и Германия, двата най-големи пазара след Великобритания, е съответно 9,3% и 4,9%.

Общата 10-годишна възвръщаемост за всички хотели в Европа възлиза на 7,4% спрямо 6% за бизнес имотите. На петгодишна база възвръщаемостта при хотелите е 5,1%, а при бизнес имотите - 3,5%.

Най-високата 10-годишна възвръщаемост от всички европейски държави е във Франция (11%).

Най-силна е 5-годишната възвръщаемост във Финландия (9,1%).

Най-висока възвръщаемост на приходите се наблюдава също във Франция и Финландия (по 6,9% на 10-годишна база). Франция отчита и най-висока възвръщаемост на приходите през 2011 г. (7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още