IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават да намаляват рефинансираните ипотечни кредити в САЩ

Пазарът се надява новите държавни програми да подпомогнат процеса на рефинансиране

14:20 | 12.07.12 г. 1
Продължават да намаляват рефинансираните ипотечни кредити в САЩ

Лихвите по ипотеките са рекордно ниски, а броят на подадените молби за рефинансиране в САЩ бележи понижение за трета поредна седмица. Това противоречи на логиката, освен разбира се ако не се случваше в условията на днешния затегнат пазар, пише CNBC.

Вече не става въпрос само за лихви. Отрицателният капитал, строгите правила за поемане на емисии и купищата необработени документи в банките не позволяват на много кредитополучатели да се възползват от ниските лихви.

Все пак на два пъти от началото на тази година статистиката отчете ръст на рефинансирането благодарение на промени в държавните програми.

В началото на годината контролираните от правителството на САЩ ипотечни фирми Fannie Mae и Freddie Mac разшириха обхвата на Програмата за достъпно рефинансиране на жилища, като включиха кредитополучатели, дължащи по ипотеките си повече, отколкото струват жилищата им в момента. По-рано лимитът бе 25% отрицателен капитал, но през януари тази граница беше премахната изцяло.

През юни Федералната жилищна агенция промени правилата на програмата си за рефинансиране за кредитополучатели, които вече имат заеми от нея, като почти напълно премахна набирането на средства от емитентите. Въпреки че тези промени предизвикаха временно съживяване на дейността, те не бяха достатъчни, за да помогнат на целия пазар.

По данни на Inside Mortgage Finance на гарантираните от държавата ипотеки се падат 58% от ипотечния пазар в САЩ, оценяван на 10,179 трлн. долара към края на март 2012 г. Инвеститорите в частни ценни книжа, обезпечени с ипотеки, държат 10%, а банките и други финансови институции - останалите 32%.

Именно при тези 42% от пазара, които не са в ръцете на държавата, има най-сериозни проблеми при рефинансирането заради слабите кредитни оценки и отрицателния капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
"Пазарът се надява новите държавни програми да подпомогнат..."Ето това е истината за "пазара"! А само като се сетя пазарните фундаменталистчета какво перчене се перчат... Проблемът е, че корпоративните (в случая - банковото, т.е. най-отровното) лобита пречат неимоверно. Заради тях цените не падат до равновесните си стойности както в САЩ, така и в БГ. Но и това ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още