IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавни инвестиционни фондове навлизат на имотния пазар във Франция

Париж е втората в Европа най-предпочитана дестинация за сигурни инвестиции в имоти

13:17 | 10.07.12 г.
Държавни инвестиционни фондове навлизат на имотния пазар във Франция

Държавните инвестиционни фондове променят динамиката на френския пазар на недвижими имоти, смятат участници в инвестиционен брифинг, организиран от PropertyEU в Лондон.

Държавните фондове обикновено търсят първокласни имотни активи, посочи Джонатан Бейнс, който ръководи отдела на Colliers International за инвестиции в центъра на британската столица.

"Суверенните фондове инвестират с дългосрочна перспектива, обикновено за 10 до 15 или дори 20 години. Това ще окаже влияние върху ликвидността", допълни той.

До момента катарският суверенен фонд QIA е похарчил над 1 млрд. евро за френски имоти, включително офис сгради и търговски помещения в центъра на Париж.

Според Colliers International катарците са платили 600 млн. евро за офиси с обща площ от 47 000 кв. м. Търговските помещения са с обща площ от 27 000 кв. м. и са закупени от Groupama.

По-рано тази година JP Morgan сключи сделка за офиси с площ от 55 000 кв. м на две централни парижки улици за 508 млн. евро от името на голям азиатски фонд. Добре информирани източници твърдят, че купувачът зад JP Morgan е Хонконгската финансова агенция, като това е втората й сделка в Европа.

Въпреки че чуждестранните инвеститори в Европа все още са много предпазливи и обикновено първо се насочват към Лондон, Париж набира популярност и е първият избор на инвеститорите, които навлизат на пазара във Франция, посочва Оливие дьо Молиен, заместник главен изпълнителен директор на Colliers International Keops.

До момента азиатските инвеститори са сравнително малко на брой, но инвеститорите от Близкия изток засилват присъствието си, а играчите от Европа и САЩ също започват да се насочват към френския пазар, допълва той.

Париж може и да е на второ място в Европа като предпочитано място за инвестиции в Европа, но по размер на закупените активи изпреварва Лондон. Следват ги германските градове Мюнхен и Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още