IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се натискът върху норвежките банки да ограничат ипотечното кредитиране

Ценита на имотите в страната продължават да се покачват

10:50 | 09.07.12 г.
Увеличава се натискът върху норвежките банки да ограничат ипотечното кредитиране

Финансовият министър на Норвегия Сигбьорн Йонсен засилва натиска върху местните банки за ограничаване на ипотечното финансиране към свръхзадлъжнелите домакинства заради нарастващата заплаха от балон в имотния сектор, пише Bloomberg.

"Банките имат задължение да казват на хората, че поемайки дълг от подобен размер, те трябва да са способни да го изплащат", заяви Йонсен.

"Норвежките домакинства никога не са имали толкова висок дял на задлъжнялост спрямо нетните доходи, така че е необходимо ситуацията да се следи строго", допълни той.

Финансовият регулаторен орган на страната и редица икономисти, включително Робърт Шилър от Университета в Йейл, също отправиха призив към правителството на Норвегия да обърне внимание на опасността от балон в жилищния сектор.

Цените на имотите във втория по големина износител на петрол и газ в Европа продължават да вървят нагоре, въпреки кризата в еврозоната на фона на рекордно ниските лихви и най-малката безработица на Стария континент.

От 2008 г. жилищата в страната са поскъпнали с почти 30%, а дълговете на домакинствата са на път догодина да надхвърлят 200% от разпологаемите доходи, сочат изчисления на централната банка, която предупреди, че още от декември може да започне да вдига основната лихва от сегашните 1,5%.

Миналата година пък местният финансов регулаторен орган забрани на банките да отпускат заеми за над 85% от стойността на даден имот.

Освен че оказва натиск върху банките, правителството обмисля и вариант да увеличи предлагането на жилища като механизъм за понижение на цените.

Въпреки тези по-строги изисквания пазарът на имоти продължава да е силно активен, а през юни цените достигнаха рекордно високи нива, като отбелязаха повишение от 7,7%.

Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР) също предупреди, че правителството трябва да обърне внимание на високия дълг на домакинствата и завишените цени на жилищата. В доклад от 25 юни Федералният резерв на Сан Франциско пък посочи Норвегия като пример за държава, която може би се намира в жилищен балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още