IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват "захлаждане" на жилищния пазар в Хонконг

Новото правителство увеличава предлагането на земя за строителство, което ще доведе до ръст в предлагането и на жилища

11:30 | 05.07.12 г.
Очакват "захлаждане" на жилищния пазар в Хонконг

Пазарът на жилища в Хонконг, където цените нарастват главоломно през последните десетина години заради недостатъчното предлагане, е на път да регистрира забавяне, след като новата администрация предприе мерки за увеличаването на наличната земя за жилищно строителство, твърди експерт от бранша, цитиран от CNBC.

"При склонното да продава правителство и вероятността от увеличено предлагане и повече проактивни политики срещу нарастването на цените, очакваме ръстът на цените в жилищния сектор да намалее най-малко наполовина", посочва Никол Уон от CLSA.

При встъпването си в длъжност в началото на този месец новият ръководител на администрацията на Хонконг Люн Джънин още веднъж подчерта намеренията си да увеличи предлагането на земя, за да гарантира достъп до жилища за купувачите от средната класа. Целта на правителството е да помогне на частните строителни фирми да пускат по 20 хил. апартамента годишно, което е над два пъти повече от 9 500-те, завършени през 2011 г.

Цените на жилищните имоти, които нараснаха с 66% между 2000 г. и 2012 г. с годишно темпо от 5,2%, ще забавят ръста си до 2,6% годишно между 2010 г. и 2020 г., прогнозира Уон.

Някои строители в града вече започват да предлагат отстъпки. Cheung Kong Holdings например продава апартаменти в нов комплекс в предградията с 5% по-евтино, отколкото са пазарните цени в същия квартал.

Някои експерти обаче са на мнение, че политиките на местната власт за увеличаване на предлагането няма да повлияят кой знае колко върху цените през идните години.
"Въпреки че ще има по-голямо предлагане, за да се отрази това върху цените ще са нужни четири години. Това е периодът, необходим да се завършат строителните проекти и хората да се настанят в тях", посочва анализаторът Пол Луи от Nomura.

Според него е налице адекватно търсене, което ще покрие евентуалното увеличение на предлагането и това ще гарантира устойчивостта на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още