IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се траен спад на цените на жилищата във Великобритания

Експерти предупреждават, че ръст на цените може да има едва в началото на следващата година

10:33 | 05.07.12 г.
Очаква се траен спад на цените на жилищата във Великобритания

Средните цени на жилищата във Великобритания ще паднат през идните месеци и няма да се повишат преди началото на следващата година, предупреждават експерти, цитирани от онлайн изданието This is Money, след като данни на Английската централна банка показват, че се понижава броят на отпуснатите ипотечни кредити.

Данните потвърдиха, че през май са били отпуснати 51 098 ипотеки на обща стойност 7,6 млрд. паунда. Това е най-ниското равнище от март и е значително под 25-месечния максимум от 58 728 жилищни заеми, регистриран през януари.

В началото на годината кредиторите и агентите на недвижими имоти отчетоха силен интерес от купувачите на първи дом на Острова, които бързаха да се възползват от данъчните облекчения, които приключиха в края на март.

Експерти очакват банките да продължат да затягат критериите за отпускане на заеми и да вдигнат лихвите по ипотеките заради слабата икономика и продължаващата криза в еврозоната.

Икономическият съветник от Ernst & Young ITEM Club Нида Али е на мнение, че недостигът на ипотеки ще създаде сериозен натиск върху цените на жилищата.

"В краткосрочен план ситуацията остава трудна. Банките очакват кредитирането да намалее през следващите няколко месеца, особено за домакинствата с голямо съотношение между кредита и стойността на имота. От друга страна разходите за кредитиране на банките нарастват, което се прехвърля върху стойността на заемите за домакинствата", посочва тя.

"Икономиката като цяло продължава да е в тежко състояние. Безработицата остава висока, а домакинствата не са склонни да увеличават задлъжнялостта си. В тази ситуация очакваме цените на жилищата да продължат да падат през идните месеци, като възстановяване може да има едва през 2013 г.", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още