IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се сдоби със закон за ипотеките след три десетилетия на дебати

Проблемът с недостига и достъпността на жилищата в кралството е изключително сериозен

12:21 | 04.07.12 г.
Саудитска Арабия се сдоби със закон за ипотеките след три десетилетия на дебати

Кабинетът на Саудитска Арабия одобри първия закон за ипотеките в историята на кралството в опит да отговори на икономическите опасения на населението, предаде Financial Times.

Дългоочакваният закон, подготвен от министъра на финансите, създава правила за учредяването на ипотечни дружества и техните дейности. Въвеждането му се обсъжда от три десетилетия, но бе одобрено едва сега поради отпор от страна на религиозни учени, които имаха притеснения, че ипотеките са в разрез с ислямските закони.

Въпреки че Саудитска Арабия успя да избегне до голяма степен безредиците в арабския свят, експерти от страната са на мнение, че политическите сътресения в региона, предизвикани от младежката безработица, липсата на подходящи жилища и икономическия натиск, са причината законът да се върне на дневен ред.

През март 2011 г., след един неуспешен опит да се организират протести в т. нар. "Ден на гнева", саудитският крал Абдулла обяви, че предвижда да бъдат отделени 250 млрд. саудитски риала (66 млрд. долара) за строителството на 500 хил. нови жилища, както и още един пакет н астойност 130 млрд. долара за държавни заеми за жилища.

Местни държавници посочват, че са били против въвеждането на закон за ипотеките преди да са сигурни, че той съответства на ислямските финансови принципи, които включват забрана на лихви.

Други пък твърдят, че целта е било кралството да избегне грешките на други държави, особено с оглед на жилищният срив в Дубай.

Анализатори в Рияд реагираха предпазливо на новината, като се има предвид дългата и мъчителна история на закона.

"Това е много важна стъпка в една държава, където има изначален недостиг на жилища и проблеми с достъпността им. Не мисля обаче, че той ще има кой знае какъв краткосрочен ефект", твърди Пол Гембъл, икономист от Jadwa Investment.

Според него хората са се насочили към държавни фонд за имоти, който осигурява дългосрочни заеми при благоприятни условия и предпочитат него пред кредити от търговски банки с цел инвестиции в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още