IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone атакува американския пазар на еднофамилни жилища под наем

От началото на годината компанията е инвестирала над 250 млн. долара в еднофамилни къщи с наложена възбрана с намерението да ги отдаде под наем

10:50 | 04.07.12 г.
Blackstone атакува американския пазар на еднофамилни жилища под наем

Blackstone, освен че разширява бизнеса си и на развиващите се пазари, навлиза и в бизнеса с жилища в САЩ, пише Bloomberg.

От началото на тази година компанията е инвестирала над 250 млн. долара в еднофамилни къщи с наложена възбрана с намерението да ги отдаде под наем, твърдят запознати анонимни източници.

Компанията има намерение да придобие такъв обем от активи, че или да учреди фонд за жилищни имоти, който да стане публичен, или да ги продаде на друг инвеститор, включително и на наемателите, допълват източниците на агенцията..

Blackstone, която през последните две години придоби редица молове, складове и офис сгради, се насочва към жилищни имоти, след като цените в сектора паднаха с 34% от пика им през 2006 г.

До момента компанията е придобила над 1 500 къщи във Финикс и Южна Калифорния, като планира да навлезе и на други пазари с голямо предлагане на проблемни имоти, като Флорида, Северна Калифорния и Джорджия.

Скот Саймън, който оглавява отдела за ипотечни облигации в Pacific Investment Management Co. в Нюпорт Бийч, Калифорния, прогнозира, че през следващите пет години около 6 млн. американци ще загубят жилищата си, което ще доведе до засилване на търсенето на домове под наем.

Според Том Шапиро от GTIS Partners пазарът на еднофамилни къщи под наем е на стойност 1 трлн. долара и продължава да расте.

За да се възползват от потенциала за печалба в сектора обаче инвеститорите трябва да намерят отговор на въпроса как да купят достатъчно домове и да управляват имотите максимално икономично. Продажбите на "пакети“ от принудително иззети жилища под наем от страна на банките и държавната ипотечна компания Fannie Mae са сравнително рядко срещани.

"Въпреки че много хора говорят за това, малцина са успели реално да изградят сериозни портфейли, а още по-малко са тези, които са постигнали значителни икономии", посочва Стивън Койл, главен инвестиционен директор на компанията Cohen & Steers Global Realty Partners.

"Хората, спечелили най-много пари, са тези, които имат около 20 къщи", допълва той.

Доходността от инвестиции намалява с навлизането на все повече инвеститори на бързоразвиващия се пазар на еднофамилни жилища под наем, посочва Колин Уил, управляващ директор и основател на Waypoint Homes в Калифорния. Инвеститорите могат да постигнат доходност до около 8%.

"Прогнозата ми е, че след 5 години индустрията с еднофамилните семейни жилища под наем ще е същата като тази с многофамилните", казва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още