IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подкрепя мерките на местните власти в подкрепа на пазара на имоти

Централното правителство не иска пазарът на имоти да спадне рязко, тъй като е загрижено за икономическия растеж, посочват анализатори

15:34 | 03.07.12 г.
Китай подкрепя мерките на местните власти в подкрепа на пазара на имоти

Китайският премиер Уън Дзябао като че ли демонстрира толерантност към някои частични мерки в подкрепа на пазара на имоти, въпреки че защитава въведените от неговото правителство рестрикции.

Уън хареса жилищните субсидии в източния град Янджоу, отстъпките при ипотеките за купувачите на първи дом в Пекин, както и вдигането на данъчния праг за покупката на някои видове жилища в Шанхай.

"Централното правителство със сигурност не иска пазарът на имоти да спадне рязко, тъй като е загрижено за икономическия растеж", посочва Яо Уей, икономист от Societe Generale SA в Хонконг. "Всъщност то толерира някои от мерките за облекчаване на ограниченията, предприети от местните власти. И тази тенденция ще се засилва в бъдеще", допълва той.

Според Societe Generalе делът на имотите, строителството и свързаните с тях индустрии в БВП на Китай е нараснал до около 20% от 2008 г. насам.

Новото строителство в Китай се е свило с 4,3% през първите пет месеца на тази година на годишна база до 729 млн. кв. м, показват официални данни. За сравнение през същия период на миналата година секторът отчете ръст от 23,8%.

Темпото на растеж на инвестициите в имоти между януари и май се е забавило до 18,5% в сравнение с 34,6% година по-рано.

Междувременно правителството ускорява строителството на евтини жилища в момент, в който управляващата Комунистическа партия се подгтовя за прехода към по-младо поколение лидери.

Китай планира да започне изграждането на 7 млн. социални жилища през тази година, след като през 2011 г. стартира строителството на 10 млн. социални жилища. До 2014 г. общият им брой се планира да достигне 36 млн., като плановете са тези имоти да заемат 20% от общия жилищен пазар.

Миналия месец и жилищното министерство в Китай заяви, че няма да се откаже от политиките за охлаждане на пазара, след като през април правителството обяви твърдото си намерение да ги задържи.

"Държавата може леко да промени мерките, но няма да ги отхлаби, тъй като спадът на цените на жилищата е ключова политическа цел", коментира Дариус Ковалчик, главен икономист и стратег в Credit Agricole CIB в Хонконг.

Шън Дзянгуан от Mizuho Securities Asia Ltd. обаче е на мнение, че "е нужно по-решително облекчаване на мерките в имотния сектор, иначе ефектът върху икономиката на Китай ще е огромен. "Облекчаването на финансовата политика не е достатъчно, тъй като за строителите или пък за финансовите фирми на местните власти все още е трудно да теглят кредити от банките", посочва той.

И все пак, през юни от фирмата SouFun Holdings Ltd., която държи най-големия сайт за имоти в Китай, отчетоха повишение на жилищните цени в страната за първи път от 10 месеца насам.

През май пък държавната статистика обяви, че за първи път през тази година продажбите на жилища в национален мащаб са се съживили, като са нараснали с 19% до 375,7 млрд. юана на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още