IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редица американски щати обмислят закони за регулиране на възбраните

Най-големият конфликт между кредиторите и законодателите се очертава в Калифорния, където местните власти одобриха нови мерки за защита на собствениците

15:10 | 03.07.12 г.
Редица американски щати обмислят закони за регулиране на възбраните

Редица американски щати предлагат нови правила, които да затегнат процедурите, позволяващи на банките да налагат възбрана върху лоши имоти, предаде Wall Street Journal.

Причината са опасения, че кредиторите не са достатъчно ефективни при преструктурирането на ипотечни заеми, което на свой ред води до ненужни възбрани и използването на неизрядни документи за принудително изземане на жилища.

Банките са против мерките, като твърдят, че те ще усложнят процеса на налагане на възбрани, което на свой ред би могло да попречи на крехкото жилищно възстановяване в САЩ.

"Ако всеки един от 50-те щата реши да следва свои собствени правила, кредиторите ще имат множество различни процеси, всеки със собствените си малки нюанси, а всяко пени от разходите ще се прехвърля към утрешните кредитополучатели", посочва Дейвид Стивънс, главен изпълнителен директор на Асоциацията на ипотечните банкери.

Именно подобно законодателство се надяваха да избегнат най-големите банки в САЩ през февруари, когато се договориха да платят глоби и помощи за кредитополучателите на стойност 25 млрд. долара в извънсъдебно споразумение с властите по обвинения в нарушения на процеса на налагане на възбрани.

Най-големият конфликт между кредиторите и законодателите се очертава в Калифорния,  където местните власти одобриха нови мерки за защита на собственици на жилища, застрашени от възбрана и недобронамерени практики от страна на банките.

Според новия закон, цитиран от BBC, възбраните трябва да бъдат прекратявани по време на процеса на предоговаряне на ипотечни кредити, като се въвежда и забрана за т. нар. "машинална обработка" на документи.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде подписан от губернатора на Калифорния Джери Браун. До момента той не е дал индикации дали ще подкрепи мерките, но според местната преса е вероятно да наложи вето. 

Ако бъде одобрен, законът ще влезе в сила от 1 януари и ще е приложим за всички ипотечни кредитори в щата.

По изчисления на главния прокурор на Калифорния Камала Харис, която е един от основните автори и поддръжници на закона, в щата в момента от възбрана са застрашени около 700 000 души.

В национален мащаб 25 американски щата обмислят промени в различни закони, засягащи процеса на налагане на възбрана. Най-голямо внимание обаче се обръща на Калифорния, тъй като броят на жилищата, отнемани поради възбрана всеки месец там, е най-висок, а процесът по налагане на възбрани е изключително благоприятен за банките.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още