IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София 34-а в глобална класация по строителство на молове

Столицата ни изпреварва градове като Мумбай, Дубай, Анкара и Сингапур

14:30 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
София 34-а в глобална класация по строителство на молове

София се нарежда на 34-о място в световна класация по изграждане на нови търговски центрове, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

От компанията отчитат бум в строителството на молове в световен мащаб, поради разширяването на средната класа и дейностите на търговците на дребно.

Според проучването към началото на 2012 г. в процес на изграждане има центрове с обща площ от близо 30 млн. кв. м, което се равнява на съществуващите площи във Франция, Великобритания и Германия, взети заедно.

Относно пазара на София площта на моловете, които са били на етап строителство към януари тази година, е била близо 200 хил. кв. м, се казва в проучването. 

По данни на Colliers International три нови проекта, които се изграждат в момента в столицата и ще отворят тази и другата година, ще добавят общо 180 хил. кв. м брутна отдаваема площ към пазара.

Това е повече от площите в нови проекти в сегмента, които са били стартирали към началото на годината, в световни градове като Мумбай, Дубай, Анкара, Берлин, Сингапур и други. Столиците на съседните държави Атина и Букурещ също изостават в сравнение със София по отношение на активността по развитието  на нови проекти.

Нововъзникващите пазари са далеч по-активни от развитите, се казва в доклада. През 2011 г. нови центрове са били отворени в 63 (35%) от общо 180 града, включени в него. Общо 50 от новите молове са били в развиващите се пазари. Едва пет града в Западна Европа са отчетли нови отваряния.

Тази тенденция се очаква да се запази и занапред. Половината от всички площи в процес на развитие се намират в Китай, а Азия представлява 70% от всички проекти, които в момента се изграждат.

Пазарът е много активен също в части от Източна Европа, Близкия Изток и Латинска Америка.

Топ 10 на градовете с най-голям обем площи в строеж, 2012

1. Тяндзин, Китай – 2,4 млн. кв. м
2. Шенян, Китай – 2,18
3. Чънду, Китай – 1,9 млн. кв. м
4. Абу Даби, ОАЕ – 990 хил. кв. м
5. Ухан, Китай – 980 хил. кв. м
6. Ханой, Виетнам – 970 хил. кв. м
7. Пекин, Китай – 960 хил. кв. м
8. Шанхай, Китай – 955 хил. кв. м
9. Куала Лумпур, Малайзия – 950 хил. кв. м
10. Сиан, Китай – 950 хил. кв. м
...
34 София – ок. 200 хил. кв. м

Източник: CBRE

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още