IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Ирландия са регистрирали първия си ръст от 2007 г. през май

Бързо възстановяване на пазара на имоти в страната не може да се очаква заради тежката икономическа ситуация

10:27 | 27.06.12 г. 2
Цените на жилищата в Ирландия са регистрирали първия си ръст от 2007 г. през май

Цените на жилищата в Ирландия през май отбелязаха първия си ръст от септември 2007 г. насам, съобщи британският вестник Guardian.

Статистическата служба на страната публикува доклад, от данните в който става ясно, че през май цените на жилищата са нараснали с 0,2% на месечна база, което вероятно е знак, че започва дългоочакваната стабилизация на пазара на имоти в Ирландия.

На годишна база обаче ценовият спад продължава, макар и със забавени темпове. В сравнение с май 2011 г. ирландската статистика е регистрирала понижение на цените на жилищата от 15,3%.

Ирландската статистика отчита вече трети пореден ръст на цените на жилищата в столицата Дъблин, където се засили интересът на купувачите в определени райони на града.

От пика на пазара на имоти в Ирландия до сега цените на жилищата са се сринали с повече от 50 процента, припомня изданието. Спукването на имотния балон буквално опустоши ирландската икономика, а сривът на цените на жилищата притисна сериозно банките заради огромните им експозиции към сектора на имотите.

„Остава само да се види дали това е временно облекчение на пазара, или е краят на имотния срив“, коментира пред изданието Ронан Лайънс, икономист и собственик на сайта за имоти Daft.ie.

Изчисленията на експерти от Daft показват, че от съотношенията между цените на имотите и доходите от наеми може да се заключи, че жилищата в Ирландия вече не са надценени, както беше преди кризата.

Това обаче вероятно няма да доведе до бързо възстановяване на пазара заради икономическите условия в страната. През първото тримесечие на годината безработицата в Ирландия достигна посткризисен връх от близо 15 на сто, което е три пъти повече от нивото й през 2007 г.

Ипотечното кредитиране в страната се срина с 95% спрямо пика през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
До математика:Както разбирам, Вашата сметка се основава на постулата, че едно жилище трябва да струва между 7 и 10 годишни нетни дохода на семейството. Дори когато балонът на недвижимостите беше най-надут в англо-говорещия свят (2006-2007 г.), този "мултипликатор" беше около 4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още