IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се оживление при продажбите на нови жилища в САЩ през май

Запасите от нови жилища на пазара са се понижили до 6-годишен минимум

21:45 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Отчита се оживление при продажбите на нови жилища в САЩ през май

Продажбите на нови жилища в САЩ през май са нараснали повече от очакваното, след като лихвите по ипотеките достигнаха ново рекордно ниско ниво, съобщи Bloomberg.

През месеца са сключени сделки за 369 хил. нови жилища на годишна база, което е със 7,6% повече спрямо април, показват данните на американското търговско министерство. За сравнение икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха ръст на продажбите до 347 хил. жилищни единици.

В същото време запасите от нови жилища на пазара са се понижили до 6-годишен минимум, показва още статистиката.

Ако се запази сегашният темп на продажбите, запасите от нови жилища на пазара ще бъдат реализирани за 4,7 месеца, което е най-добро постижение от октомври 2005 г. насам.

С 5,6% до средните 234 500 долара са се повишили цените на новите жилища в Щатите през май на годишна база.

Най-сериозно увеличение на сделките с нови жилища през май е отчетено в Североизточния регион на САЩ – с 37% спрямо април. На юг е регистриран ръст от 13 на сто, докато в западните части на страната е отчетен спад от малко над 3 на сто.

Знак, че жилищният пазар в САЩ вероятно се възстановява, дават и строителите. През миналия месец те са започнали изграждането на 516 хил. еднофамилни жилища на годишна база, което е с 3,2% повече от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още