IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай готви закон за защита на инвеститорите в имоти

Инвеститори ще могат да си възстановяват вложенията, ако строителите не довършат проектите

16:59 | 22.06.12 г.
Дубай готви закон за защита на инвеститорите в имоти

Много скоро инвеститорите в Дубай ще могат да си възстановяват вложените суми, ако строителят не завърши или не предаде даден имот в рамките на уговорения срок, ако те станат жертва на измама или ако се променят на спецификациите на проекта без нужното разрешение, пише онлайн изданието Emirates 24/7.

Законопроектът за защита на инвеститорите в недвижими имоти бе публикуван по-рано тази седмица за обсъждане. Дискусиите по текстовете ще продължат до 29 юни. Не е ясно обаче кога законът е планиран да влезе в сила.

Според законопроекта инвеститор е всяко лице, сключило сделка за продажбата на недвижим имот или право върху недвижим имот. В понятието се включват и наемателите с дългосрочни договори и лица, които теглят ипотечен кредит или осигуряват финансиране във връзка с даден имот.

Инвеститорът ще има право да си възстанови вложенията от строителя, друг инвеститор или брокер, който е причинил загубите. Ако щетите са причинени от повече от едно физическо или юридическо лице, всяко едно от тях ще бъде солидарно отговорно.

Индийски гражданин, който притежава три имота в Дубай, коментира пред изданието, че е доволен от предложените мерки и намерението на властите да потърсят мнението на обществеността.

"Мисля, че законопроектът е доста подробен, но съм сигурен, че министерството ще включи повече предложения от инвеститорите", посочва той.

Британски гражданин, който е инвестирал пари в нереализиран проект в Дубай, се надява новият закон да му помогне да си възстанови средства от строителя.

"Нямах и лъч надежда. Вече бях прежалил вложенията си. Сега с предстоящото въвеждане на закона за защита на инвеститорите се надявам, че ще успея да си върна парите", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още