IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов аспект на жилищната криза в САЩ - няма достатъчно жилища за продан

Най-слабо е предлагането при евтините имоти

14:42 | 22.06.12 г. 1
Нов аспект на жилищната криза в САЩ - няма достатъчно жилища за продан

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели през май, пише в нов доклад на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти, цитиран от CNBC. Според експерти това не се дължи единствено на тежката ситуация на жилищния пазар като цяло, но и на факта, че няма достатъчно жилища за купуване.

В момента за продан в САЩ са обявени 2,49 млн. жилища, което е с 20% под нивата отпреди година. За да станат нещата още по-лоши, предлагането е най-слабо при най-евтините имоти, където през последните няколко години бе концентрирана основно инвеститорската активност.

Тази липса на предлагане влияе сериозно върху цените на жилищата.

Средната цена на старите жилища е нараснала със 7,9% през май на годишна база. Главният икономист на асоциацията Лорънс Юн обаче отбелязва, че това не означава, че средностатистическият собственик е спечелил толкова капитал, а просто има голяма промяна при типа жилища, които се продават.

Продажбите на жилища на цена под 100 000 долара са намалели с 2% на годишна база, докато продажбите на домове на цена между 250 000 и 500 000 долара са скочили с близо 29%. Това обаче се дължи на липсата на предлагане при по-евтините жилища, особено що се отнася до лошите имоти.

Въпреки че все още има доста ипотеки със забавени плащания и домове в процес на възбрана (според нов доклад на Lender Processing Services броят им е 5,57 млн.), големите компании за банкови услуги продължават да правят опити да модифицират много "лошите“ заеми.

От асоциацията на търговците на имоти отбелязват, че през тази пролет е липсвал традиционният скок в предлагането. Големият въпрос е защо собствениците не искат да пускат имотите си на пазара. Лихвите току що удариха ново рекордно ниско равнище от 3,66% за 30-годишните фиксирани заеми. Цените на жилищата се стабилизират. Ниското предлагане би трябвало да е знак за собствениците, че е възможно да намерят няколко купувачи, които да се конкурират с оферти помежду си. И все пак те не продават.

Със сигурност страхът е сериозен фактор, както и отрицателният капитал. Между 11 и 12 млн. собственици продължават да дължат по ипотеките си повече, отколкото биха могли да получат от продажбата на жилищата си. Голям е и броят на хората с кредити, които са на прага на подобна ситуация. Това означава, че не могат да получат достатъчно капитал от жилищата си, за да покрият таксите и разходите по преместването, нито пък да си купят ново жилище.

Ето защо пазарът е готов за купувачи на първо жилище, но и те стоят настрана. На тях се падат едва 34% от сделките. При един нормален пазар техният дял би бил около 45%. Това отново е отчасти поради страх, но и до голяма степен поради затегнатото кредитиране.

Ипотеките може и да са евтини, но се отпускат трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
математикa
преди 12 години
Така, смислена статия относно реален пазар.. Лихвите на 3.66% , цените се стабилизират, продавачите имат достатъчно въздух и подкрепа да си пазят интереса... Това е друга реалност Кога обаче, ще доживеем да имаме реален пазар и реални анализи в България? У нас примерно на никой не му прави впечатление огромната разлика в офертите купува и продава на имотния пазар, които вече са около 30% от по-високата стойност (т.е. "продава"). Или за драматичното намаление в офертите "продава" , което е много повече от 20%, а ако махнем натисканите от обстоятелствата продавачи - нещата стават толкова очебийни ,че само в абсурдистан могат да останат незабелязани. ... доживяхме да видим Сорос как защитава бедните страни в Европа, а критикува кредиторите. Но и той явно не е наясно ,че има и една трета изкривена реалност - абсурдистан - хем беден, хем се изживява като част от клуба на богаташите, хем не е ползвал кредити, хем под дългово бреме.. Ни да ни защити ни атакува - не се вписваме нийде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още