IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата при сертификацията на сградния фонд в Европа

Сертификацията на съществуващите сгради е основна задача пред сектора, смятат специалисти

16:00 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кулата&nbsp;La Tour Prisma в Париж. <em>Снимка: JLL</em></p>

Кулата La Tour Prisma в Париж. Снимка: JLL

Въпреки все по-засиления акцент върху сертификацията на сградите, който специалистите поставят през последните години, пред сектора все още остават значителни предизвикателства. Сред основните трудности е сертификацията на съществуващите сгради на континента, смятат експертите от Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Институтът базира констатациите на среща на работната група на представители на четирите основни стандарта BREEAM, LEED, HQE и DGNB, провела се наскоро в Германия.

От RICS коментират, че въпреки че днес основните законодатели и играчи в сектора са обединени около мнението за значимостта на задачата за понижение на въглеродните емисии от наличния инвентар, на практика сертификатите, издавани за новите сгради в Европа, са все още значително повече в сравнение с тези за съществуващи.

Потенциалът за енергийни спестявания е огромен, но интересът, насочен към съществуващите сгради, е все още нисък.

Това се дължи отчасти на проблема, че процесите при вече изградените сгради се управляват по-трудно в сравнение с новото строителство, при което те могат да се предвидят още от началото на проекта.

Сред основните фактори за инвеститорите са сравнимостта, прозрачността и запазване и повишение на стойността на сградите. Всички тези показатели могат да се вземат много по-лесно предвид, що се отнася за ново строителство и да улеснят целия инвестиционен и строителен процес.

Това статукво обаче може лесно да се промени. Поне на теория. Специалистите дават пример с пазара в САЩ, където успешната сертификация по LEED при новите сгради води до по-високи неми и по-малко празни площи. Тази ситуация е поставила по-стария инвентар под натиск да навакса и да компенсира.

В резултат на това през 2010 г. за първи път са били регистрирани за сертификация повече стари сгради в сравнение с нови.

От института посочват и няколко успешни примера за сертификация на старинни сгради в Европа. Сред тях са сграда от 19 в. в Германия, историческа града от 17 в. в стария град в центъра на Гент в Белгия, както и 100-метрова офис кула в района Ла Дефанс в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още