IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кое ще бъде най-доброто дружество за инвестиции в имоти в Европа?

Ако Land Securities и British Land се слеят, новото дружество ще има капацитета да отнеме короната на първенството от Unibail-Rodamco

10:25 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кое ще бъде най-доброто дружество за инвестиции в имоти в Европа?

Land Securities и British Land, двете най-големи компании за имоти на Лондонската фондова борса, трябва да се слеят, пише онлайн изданието Investor's Chronicle.

Тази идея не е нова. Като се има предвид обаче, че възвръщаемостта от инвестициите дори и в най-лъскавите офиси и най-модерните търговски центрове намалява със спада на цените на имотите, струва си тя отново да бъде обмислена.

И двете компании си имат преимущества: British Land има по-висока доходност, повече магазини и се ръководи от бивш банкер, а Land Securities е съсредоточена по-скоро върху строителни проекти и се ръководи от сертифициран оценител.

Сравняването на двете фирми е като да обсъждаш предимствата на Оксфорд пред Кембридж, пише изданието.

И двете компании управляват офиси и големи молове в центъра на Лондон. И двете имат значителен обем на обекти с предстоящо откриване. И двете строят небостъргачи в центъра на британската столица. И двете се търгуват на борсата на нива, значително по-ниски от балансовата им стойност - 18% за British Land и 17% за Land Securities.

Тези прилики означават, че евентуалното сливане на двете компании ще създаде много синергии. Това е още по-важно, тъй като тези фирми могат да бъдат ценени повече заради способността си да генерират щедър доход.

Действително, една от причините акциите им да се търгуват със значителни отстъпки може би е като компенсация за посредствената доходност от портфейлите им. Ако акциите са по-евтини, доходността от дивиденти става приемлива - 5,4% за British Land и 4,2% за Land Securities.

Евентуално сливане на двете компании би било и ефективен начин да се извършат необходимите съкращения.

Освен това по-големите фирми могат да теглят много по-евтини кредити в сравнение с по-малките. British Land и Land Securities вече имат добър достъп до финансиране, но ако се обединят, ще могат още повече да намалят разходите си в тази насока.

Разбира се, пред евентуалното сливане има очевидни пречки. Компаниите имат различна структура на капитала, което означава, че обединението им ще е доста трудно от законова гледна точка. Мениджърите им без съмнение ще са против. Целият процес ще е и доста скъп.

Действително, секторът като че ли е по-склонен към разделяния на фирми, отколкото към сливания. Liberty се раздели на Capital Shopping Centre и Capital & Counties през 2010 г. Land Securities щеше да се раздели през 2008 г., ако не се беше сблъскала с проблеми при разпределянето на дълговете между отделните поделения. Hammerson иска да продаде портфейла си от офиси в Лондон и да се съсредоточи единствено върху търговските центрове.

И все пак за тези контрааргументи има един ясен отговор: погледнете през Ламанша. Френско-холандското дружество за инвестиции в имоти Unibail-Rodamco, създадено от сливането на две равнопоставени компании през 2007 г., пожъна невероятен успех.

British Land иска да изгради "най-доброто дружество за инвестиции в имоти в Европа". Почти всички фондови мениджъри и брокери на борсата са единодушни, че в момента тази титла принадлежи на Unibail-Rodamco. Така че без да направи нещо радикално, като например да се слее с Land Securities, British Land едва ли ще я спечели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още