IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Axa Private Equity ще изкупува дялове от фондове за инвестиции в частни компании

Френската компания е набрала 7,1 млрд. долара, които ще използва за вторични сделки с инвеститорите в такива фондове

13:57 | 18.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Axa Private Equity ще изкупува дялове от фондове за инвестиции в частни компании

Axa Private Equity създаде най-големия фонд, насочен към инвеститори, желаещи да разпродадат позициите си във фондове за инвестиции в непублични компании, като се възползва от вълната от вложения, продавани с отстъпка от банките и финансовите институции, предаде Financial Times.

Инвестиционното поделение на едноименната френска инвестиционна компания е набрало 7,1 млрд. долара от външни инвеститори, които ще се използват за т. нар. "вторични сделки", при които се изкупуват дялове от фондове за инвестиции в  частни компании от инвеститорите, които в момента търсят начин да излязат от тези фондове.

Сумата, която е двойно по-висока от първоначалните планове на Axa, е отражение на засиления интерес от страна на финансовите компании, като пенсионните фондове, застрахователните дружества и банките, да пренаредят или разпродадат позициите си в сектора.

За разлика от хедж фондовете, където инвеститорите обикновено могат да си възвърнат парите във всеки един момент, инвеститорите във фондовете за изкупуване трябва да задържат парите си в тях за десетина години.

Вторичните сделки процъфтяват, тъй като инвеститорите търсят начини да излязат от отношенията на дългосрочно обвързване, като често приемат малки отстъпки от нетната стойност на активите на фондовете, за да улеснят дадена продажба.

Тенденцията е провокирана от регулаторни промени. Заради правилата за капиталовите изисквания, въведени след финансовата криза, за банките вече е по-скъпо да държат неликвидни и сравнително рисковани частни капиталови позиции.

"Банките са естествени продавачи на частен капитал и това ще продължи през следващите две до три години", посочва Винсен Гомбо, който ръководи фондовия отдел в Axa Private Equity. Според негови изчисления през следващите години пазарът на частни дялови инвестиции ще е за 40-50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още