IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставените имоти са новата грижа на властите в САЩ след жилищната криза

Щатските власти трябва да намерят милиони долари, за да разрушат изоставни и чесо опасни жилищни сгради

14:50 | 18.06.12 г. 1
<p>
	<em>Един от хилядите изоставени домове в Детройт. Кризата удари тежко някои населени места в Щатите и жителите им предпочетоха да потърсят препитание другаде. Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от хилядите изоставени домове в Детройт. Кризата удари тежко някои населени места в Щатите и жителите им предпочетоха да потърсят препитание другаде. Снимка: Ройтерс

Местните власти в някои американски щати, които са силно засегнати от загубата на население, се опитват да се преборят с останалото след отлива на хората - огромен брой изоставени жилища, пише USA Today.

Публикувани неотдавна от LinksCensus данни подчертават колко дълбок е проблемът. В градовете, ударени от вълната на възбраните, загубата на работни места и слабата икономика, броят на жилищата не пада толкова бързо, колкото броят на жителите им.

Едва няколко града като Детройт до момента са предприели стъпки за разрушаването на хиляди жилищни обекти през последните няколко години. В много други, като Балтимор например, където по данни на властите трябва да бъдат срутени цели 10 000 празни сгради, няма особен напредък при решаването на проблема с опразнените и понякога опасни имоти.

Въпреки че една трета от 800-те най-големи окръга в САЩ отчитат спад на населението, в по-малко от половината от тях е налице и намаление на жилищните запаси.

"Основната пречка са разходите", посочва Майкъл Брейвман от отдела за жилищните въпроси в Балтимор, където годишно се събарят 200-300 сгради.

Градът планира да използва 20 млн. долара, за да разруши 1 000 сгради.

Двама конгресмени от Охайо се опитват да накарат Конгреса да одобри финансиране от 4 млрд. долара, за да могат общините да разрушат празните сгради.

Много щати просто приемат закони, за да помогнат на градовете. Миналия юли Ню Йорк облекчи процедурите за разрушванане на сгради и повторното използване на земята в  градовете. Джорджия също предприе мерки в тази насока, а в Пенсилвания подобни процедури са в процес на обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Ама че свят. Ще разрушат къщите, които продаваха прескъпо, а после пак ще ги строят. Работа да има. Ще дадат 20 хил. долара да ги съборят, но няма да ги дадат под наем за по 500 долара. И кой печели от такова разхищение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още