IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Китай продължават спада и през май

Държавната статистика показва, че в 54 от 70 големи китайски градове жилищата са поевтинели

11:26 | 18.06.12 г.
Цените на жилищата в Китай продължават спада и през май

Цените на жилищата в Китай през май са се понижили в 54 от 70-те големи градове, наблюдавани от правителството за целите на статистиката, предаде Bloomberg, като цитира данни на държавното статистическо бюро.

За сравнение през април спад на цените беше отчетен в 46 китайски града.

В източния град Уънджоу жилищата са поевтинели с 14% на годишна база, докато в Пекин, Шанхай и Гуанджоу понижението на цените е с 1,6%.

Данните, публикувани от частни компании, също показват, че пазарът продължава да се охлажда.

Според собственика на най-големия сайт за имоти в страната SouFun Holdings Ltd. през май жилищата са поевтинели с 0,3% спрямо април, което е най-голямото понижение на месечна база от девет месеца насам.

В Пекин спадът е с 3,1% на годишна база, а в Шанхай - с 1,5%. На месечна база цените в китайската столица са без промяна, докато в Шанхай и Гуанджоу има понижение от 0,1%.

Властите в Пекин са решени да задържат в сила ограниченията на пазара на жилища, въпреки забавянето на икономическия растеж. Миналия месец жилищното министерство обяви, че няма да премахва мерките, които включват по-високи изисквания за първоначалната вноска и ограничаване на броя на жилищата, които имат право да купуват гражданите.

"Пазарът на имоти в Китай постепенно приближава дъното и очаквам тази точка да бъде достигната някъде в рамките на идните три до четири месеца", посочва Питър Чърчхаус, управляващ директор на компанията за инвестиции в имоти от Хонконг Portwood Capital.

"Те определно успяха да забавят пазара", допълва той.

През май продажбите на жилища в Китай се съживиха за първи път от началото на тази година, като отбелязаха ръст с 19% спрямо април до 375,7 млрд. юана (59 млрд. долара) в стойностно изражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още