IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози и управляващи започнаха преговори по спорните точки в Закона за горите

Постигнат е консенсус по част от текстовете, продължават преговорите по най-важния проблем за промяната на предназначението на горските терени

16:06 | 15.06.12 г.
<p>
	Спонтанните протести в центъра на София принудиха кабинета да парви нови корекции в добилата известнот поправка &quot;Витоши ски&quot; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Спонтанните протести в центъра на София принудиха кабинета да парви нови корекции в добилата известнот поправка "Витоши ски"     Снимка: БТА

Екологичните организации започнаха преговори с управляващите по гласуваните промени в Закона за горите. Постигнат е консенсус по 3 от спорните точки, сред които и облекченията за дърводобив. Продължават обаче преговорите по въпроса с промяната на предназначението на горските терени при учредяване на правото за строеж върху тях.

Това стана ясно на извънредна пресконференция за Закона за горите, която приключи преди минути в Министерския съвет днес.

Премиерът Бойко Борисов е обещал да наложи забрана за публикацията на Закона за горите в Държавен вестник до приключването на преговорите с природозащитниците.

Природозащитниците и управляващите са се договорили да отпадне алинеята в закона, която позволява сеч в гори с площ до 20 декара без лесоустройствен план, обясни за Investor.bg Андрей Ковачев от „Зелените“.

Отпада и възможността да се изсича 160% над прираста в дадената гора, като се запазва старото изискване това да става до 80% от техния прираст. Ще се прецизира и точката за сечта на крайречните гори, но ще продължат дискусиите по въпроса с промяната на предназначението на горските терени при учредяването на право на строеж върху тях.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни, че ако право на строеж върху горските терени се учредява само след задължителна промяна на предназначението им, държавата е законово задължена след това да продаде терените на инвеститора, което означава загуба на собственост.

Учредяването на право на строеж върху горските терени без промяна на тяхното предназначение поне запазва собствеността върху тях, коментира Найденов.

Андрей Ковачев обаче не се съгласи с твърдението на земеделския министър, като посочи, че дори след промяна на предназначението терените си остават държавни.

Мирослав Найденов все пак призна, че са напълно основателни опасенията на природозащитниците за вероятно масово изсичане на гори. „Плановата сеч на гори не бива да надхвърля техния прираст“, коментира министър Найденов, като определи, че „няма драма, това е само техническа корекция“.

Еколозите настояват да се запази досегашният ред за строителство на ски писти и съоръжения върху горските терени. Природозащитниците предлагат обаче таксите за промяната на предназначението на терените да бъдат намалени, а държавата да гарантира, че няма да се допусне презастрояване в горите или да се стигне до спиране на работата на съоръженията.

Представители на екоорганизациите повториха, че искат да се въведе пазарен механизъм за ползването на държавните и общински гори.

Земеделският министър допълни, че юристи на екологичните организации и представители на властта ще продължат дискусиите по Закона за горите в понеделник. Той изрази надежда, че дотогава ще се постигне консенсус и по въпроса с промяната на предназначението на горските терени.

Найденов допълни, че ще се търси баланс, така че да се развива ски секторът в България, да се привличат инвестиции, но и да се опазва българската природа.

Представителите на екоорганизациите, които присъстваха на извънредната пресконференция, призоваха гражданите да не блокират кръстовището на Орлов мост довечера, а да изчакат приключването на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още