IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швейцария предупреди за рискове на пазара на имоти

Цените на жилищата надхвърлят икономически оправданите стойности, посочват от институцията в свой доклад

13:52 | 15.06.12 г. 1
Централната банка на Швейцария предупреди за рискове на пазара на имоти

Швейцарската централна банка обяви, че са необходими мерки, които да подготвят кредиторите за нарастващите рискове, произтичащи от пазарите наимоти и ипотеки в страната, предаде Bloomberg.

"Цените на жилищата надхвърлят икономически оправданите стойности ", обяви банката в годишния си доклад за финансова стабилност.

"С оглед на нарастващите рискове на швейцарския пазар на недвижими имоти и ипотеки, смятаме, че са необходими корективни мерки", пише в доклада на институцията.

По-рано този месец швейцарското правителство обяви стъпки за намаляване на рисковете, свързани с ипотечното кредитиране, включително правила, позволяващи на институцията по своя преценка да повишава капиталовите изисквания за всички банки с до 2,5% от активите с претеглен риск с цел борба срещу "прекомерен ръст на кредитирането".

Мерките ще влязат в сила през юли, а правителството има право да активира изискването за капиталов буфер по искане на централната банка и след консултации със швейцарския банков регулатор.

Швейцарската централна банка оценява капиталовата адекватност на банките, като изчислява евентуалните рискове от "много жесток, но възможен сценарий" от ескалиране на дълговата криза, което би довело до "дълбока рецесия" в страната, спад на цените на имотите и повишение на фалитите на домакинствата и фирмите.

Дори и при по-благоприятен сценарий за следващите 12 месеца централната банка предвижда повишаване на рисковете за пазара на имоти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 12 години
Отдавна съм на мнение че не бива да се купува сега, нито в София, нито където и да било. Балони, балони - пари за кочини, без документ и осчетоводени документи за разходи, за себестойност, спекуланти, строителни предприемачи взели кредити така по същия начин както в Испания сега е ситуацията. Строители на зелено. С икономия на средства. А покрай новото и старите *** имоти и те с космически цени. Скоро ще купуваме имоти на половин цена. Те - псевдо-аристократи с дух на столичани, банки и брокери в комплект - колкото щеш. Жалка сбирщина, мафия, изкуствено разпалваща огъня. Нека поне 10 години да понатрупат загуби. Щото в БГ не са платили 1 лев данък, отчитат се другаде. Добре че Швейцарската банка поне излиза и казва. Нашите спекуланти даже казват обратното и пеят един и същ куплет от 2 години - "Ето...сега е момента да се купува имот...Цените се стабилизираха и вървят нагоре, плавно и леко..." И аз им вярвам - лягам си с усмивка - весело ми е, нали са ме информирали!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още