IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заможни инвеститори се насочват към пазара на имоти в Калифорния

Щатът е финансовият център на Западния бряг на САЩ

11:35 | 15.06.12 г.
<p>
	Заможни инвеститори от Европа и Азия изтласкват местните от пазара на имоти в Калифорния, като предлагат по-високи оферти. Снимка: szeke. Лиценз:<strong><a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"> Creative Commons</a></strong></p>

Заможни инвеститори от Европа и Азия изтласкват местните от пазара на имоти в Калифорния, като предлагат по-високи оферти. Снимка: szeke. Лиценз: Creative Commons

Супербогатите инвеститори, които предизвикаха балона на пазара на луксозни имоти в Лондон, добавят и американския щат Калифорния към списъка си с желани дестинации, привлечени от изгодните оферти, пише Ройтерс.

Заможните инвеститори от Европа и Азия, които превзеха най-модерните квартали на Лондон, често изтласкват местните с по-високи оферти за активи в Златния щат, твърдят брокери от САЩ. В същото време банките, които отдавна се мъчат да се отърват от проблемните имоти в балансите си, са склонни да сключват сделки с богати чужденци.

"Горещите места за богатите инвеститори в момента са Лондон и Лос Анджелис, а не Шанхай и Москва", посочва Саймън Лайънс от компанията Enstar Capital.

По данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ за 12-те месеца до края на март стойността на международните продажби в страната е достигнала 82,4 млрд. долара в сравнение с 66,4 млрд. долара през 2011 г.

В момента китайците и канадците са двете най-големи групи чуждестранни купувачи на жилища в Америка и броят им постоянно расте.

Покупките в брой представляват 62% от международните продажби, а средната цена, платена от международните купувачи, е 400 000 долара спрямо 212 000 долара средно за САЩ.

"Инвеститорите буквално разграбват имоти под възбрана заради сравнително ниските цени на имотите, които са предпоставка за силна възвръщаемост", обяснява Дейвид Парнс, директор на компанията Bond Street Partners от Лос Анджелис, която е специализирана в продажбата на луксозни имоти. "Цените в Ел Ей са с 60-70% по-ниски спрямо еквивалентните в Манхатън", допълва той.

Парнс посочва много причини, поради които супербогатите се струпват в Калифорния. Щатът е финансовият център на Западния бряг на САЩ, а в Лос Анджелис вече живеят най-много родени в чужбина милиардери.

Много от ултрабогаташите от Азиатско-тихоокеанския район със състояние, изчислявано от Wealth-X на 6,2 трлн. долара, търсят възможности за инвестиции в големите градове по Западния бряг на Щатите. Подобни апетити имат и мнозина заможни европейци.

В Силициевата долина например през март 2011 г. руският милиардер Юри Милнер купи за 100 млн. долара една от най-скъпите еднофамилни къщи, продавани някога в САЩ. Очаква се той да използва имението като второ жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още