IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При покупка на жилище с ипотечен кредит се увеличава личното участие на хората

През май купувачите, които са финансирали до 90% от стойността на сделката със заем, са намалели

15:55 | 14.06.12 г.
При покупка на жилище с ипотечен кредит се увеличава личното участие на хората

В последните два месеца се наблюдава тенденция на увеличаване на самоучастието при сделките с имоти, финансирани с ипотечен кредит, посочват от консултантската компания КредитЦентър.

“Това на практика е позитивно явление, тъй като високият процент самоучастие прави крайната цена на вложението за имот значително по-ниска”, коментира изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.

През последните години редица експерти съветваха сериозна част от покупката на имот да се покрива с кредит, за да може купувачът да инвестира спестените си пари в друго, като ремонт, обзавеждане или в собствения бизнес. В момента обаче икономически по-разумното решение е да се вложи максимално голям процент собствени средства, посочват специалистите.

Над една трета от купувачите на жилища през май са избрали да финансират с ипотечен кредит между 70% и 80% от стойността на имота. Близо 20 на сто са избрали финансирането да е 60-70%. С около 2% е намалял делът на купувачите, които са предпочели процентът на финансиране да е между 80% и 90% от стойността на сделката, показват данните на компанията.

През месец май средният размер на изтеглените кредити е почти без промяна спрямо април – 31 212 евро. По-ниският среден размер на изтеглените ипотеки се дължи на по-ниските цени на сделките с имоти напоследък, пояснява Тихомир Тошев.

Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни вече се превръща в трайно явление, което набра още по-голяма скорост през месец май. Над 30% от изтеглените ипотечни заеми през май са в българска валута, сочат данните на консултантската компания, а в Бургас например повече от 40% от ипотеките са изтеглени в българска валута.

Най-активни на ипотечния пазар през петия месец на годината са купувачите на жилища между 26 и 35 години, които представляват над 55% от всички купувачи. торите по активност са кредитополучателите между 36 и 45 години. Най-младите – тези до 25 години, представляват над 5% от потребителите на ипотечни кредити през месец май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още