IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата под възбрана на пазара в САЩ не могат да утолят апетита на фондовете

Броят на имотите под възбрана, които излизат на пазара в САЩ, намалява, а инвеститорите, които купуват жилища, за да ги отдават под наем, се увеличават

16:32 | 14.06.12 г. 3
Жилищата под възбрана на пазара в САЩ не могат да утолят апетита на фондовете

Американските фондове за частен капитал, които планират да инвестират над 6 млрд. долара в покупка на имоти под възбрана с цел отдаване под наем, с лекота набират тези средства. Трудната част е харченето, пише Bloomberg.

Броят на евтините имоти с наложена възбрана, които излизат на пазара в САЩ, намалява, а продажбите в пакети се бавят. В същото време цените започват да се възстановяват, поради което за фирмите за частен капитал, хедж фондовете и пенсионните системи е трудно да купуват нужния им обем от жилища.

"Събрани са много средства, а са похарчени по-малко от 2 млрд. долара институционален капитал", посочва Ричард Форд от Jefferies Group Inc.

Инвеститори, сред които са и най-големите фондове за имоти, искат да се възползват от цените на жилищата в САЩ, които са с 35% под пика от 2006 г., както и от нарастващото търсене на имоти под наем.

Най-голямата предстояща продажба е тази на 2 490 имота в пакет от държавната ипотечна компания Fannie Mae. Окончателните оферти, обявени през февруари, все още се преглеждат.

Федералната жилищна администрация, която управлява около 35 хил. жилища, отнети заради проблемни ипотеки, планира да продаде заемите по около 5 хил. от тях от септември, като идеята е евентуално след това те да започнат да се отдават под наем.

Плановете за предстоящи продажби от страна на Fannie Mae и Freddie Mac пък могат да се забавят заради политическия натиск за строго следене на обектите в пилотния проект, което още повече затруднява опитите на инвеститорите да трупат лоши имоти, посочва анализаторът от Guggenheim Securities LLC във Вашингтон Джарет Зибърг.

Bank of America Corp., която имаше загуби от 40 млрд. долара, свързани с ипотеки и възбрани, до момента е провела само два пакетни търга за няколкостотин имота. Вместо да продава на едро, банката договаря къси продажби, при които собствениците продават имотите на цени, по-ниски от оставащите вноски по дълговете им.

Друг използван похват е продажба на имоти под възбрана чрез агенции за недвижими имоти и предлагане на имоти на търг поотделно.

Агенциите за имоти са против пакетните продажби на имоти на големи фондове и твърдят, че на пазара има достатъчно силно търсене от малки инвеститори и индивидуални купувачи, които искат да притежават собствено жилище.

“Мащабните продажби на имоти под възбрана ще окажат още по-голям отрицателен натиск върху цените на жилищата, ще отнемат възможностите за инвестиции на локално ниво и ще направят фондовете на Wall Street още по-богати", коментира Ричард Смит, президент на компанията за имоти от Ню Джърси Realogy Corp.

Силната опозиция обаче не възпира потенциалните инвеститори. Оливър Чан, който миналата година направи прогноза, че до 2016 г. американците ще загубят заради възбрана 7,5 млн. жилища с пазарна стойност от 1 трлн. долара, напусна работата си в Morgan Stanley през май, за да стартира фонд за инвестиции в имоти, които да се отдават под наем.

Потокът на жилища под възбрана, които се предлагат на ниски цени на пазара в САЩ, обаче постоянно намалява от края на 2010 г. насам, когато най-големите компании за обслужване на ипотеки, включително Bank of America, наложиха временен меморандум върху принудителното изземане на жилища заради обвинения, че са използвали неправилно попълнени или преправени документи, за да отнемат имоти от неплатежоспособни кредитори.

Дори и след като през февруари петте компании постигнаха извънсъдебно споразумение с държавата по спора, темпото на обработка на възбрани остава мудно.

През първото тримесечие на тази година банките са отнели 185 451 жилища, или с 14% по-малко спрямо същия период на миналата година, сочат данни на RealtyTrac.

Броят на иззетите имоти, закупени от трети страни, възлиза на 123 778 жилища за периода, или с 15% под нивата, отчетени година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
balkando
преди 12 години
Гладни кокошки си измислят просо :) Медийният натиск и няколко лобистки правителствени решения може да повлияят временно на имотния пазар, но не могат да променят фундаменталните предпоставки. Напротив - задълбочават негативните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
forum_rookie
преди 12 години
До математика:Ако Вие имате да връщате заем, това не означава, че всеки, който живее без да е взел заем, е "***". Може просто да не се е поддал на треската I want it all, I want it now. Освен това, коментарът Ви няма нищо общо с текста на статията: Мащабните продажби на имоти под възбрана ще окажат още по-голям отрицателен натиск върху цените на жилищата, ...", коментира Ричард Смит, президент на компанията за имоти от Ню Джърси Realogy Corp.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още