IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Гърция чакат резултатите от изборите

Кандидатите за бившето международно летище край Атина нямат търпение изпълнението на приватизационната програма да бъде възобновено

10:31 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в имоти в Гърция чакат резултатите от изборите

Целият свят ще следи със затаен дъх изборите в Гърция на 17 юни, за да се опита да отгатне дали страната ще остане в еврозоната. Инвеститорите в имоти обаче чакат вота заради друго – Хелиникон, пише The Wall Street Journal.

Това е бившето международно летище край Атина, което заедно с прилежащите му терени е един от най-апетитните активи, обявени за приватизация. Изпълнението на приватизационната програма обаче временно беше спряно, след като на първите избори през май Гърция не успя да сформира постоянно правителство.

Наддаването за мажоритарен дял в Хелиникон е толкова ожесточено, че държавният приватизационен фонд, който се занимава с раздържавяването на активите, е бил принуден да избере само четирима от всички желаещи и да отхвърли останалите оферти, коментират запознати, пожелали анонимност.

Компаниите, които продължават в наддаването, са Qatari Diar Real Estate Investment Co., London & Regional Properties, дъщерно дружество на израелската Elbit Imaging и Lamda Development.

"Това е един много атрактивен имот, един от най-атрактивните край Средиземно море", посочи Патрик Терос, бивш американски посланик в Катар и настоящ председател и изпълнителен директор на Американо-катарския бизнес съвет, който внимателно наблюдава приватизацията на Хелиникон.

Консултант на един от другите наддавачи описва Хелиникон като „най-големият експонат, който Гърция може да предложи на пазара“.

Имотът е почти двойно по-голям от Сентрал парк в Ню Йорк и е лесно достъпен от центъра на гръцката столица, най-голямото морско пристанище на Гърция, както и от новото международно летище край Атина.

Международното летище Хелиникон беше затворено за полети през 2001 г. и оттогава властите в Гърция проучват различни възможности да разработят терена. Говорител на държавния приватизационен фонд посочва, че мястото е подходящо за изграждането на офиси, хотели, жилища и други проекти.

Приватизационният фонд изчислява, че строителството върху терена ще струва 5-6 млрд. евро, като ще бъдат създадени от 6 до 9 хил. работни места за времето, в което се реализира проекта. Това се очаква да добави 0,3% към брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция за периода на строителството, който може да продължи и 10 години, допълват от институцията.

Дори обаче политическата и икономическата ситуация в Гърция да се стабилизират и страната да остане в еврозоната, инвеститорите ще трябва да се преборят с други проблеми, отбелязва изданието.

Някои потенциални инвеститори са загрижени дали техните права ще бъдат адекватно защитени заради остарелите закони за собствеността в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още