IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алармират за опасност от нов балон на пазара на имоти в Китай

Икономическите стимули водят до повишена активност на пазара на имоти, посочват от най-големия китайски сайт за имоти SouFun

11:52 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Алармират за опасност от нов балон на пазара на имоти в Китай

Висока активност беше регистрирана на пазара на имоти в Китай през май. Това вероятно е предупреждение към политиците, че разхлабената финансова политика на Пекин би могла не само да засили забавящата се икономика на страната, но и да възобнови опасността от балон в сектора на имотите, пише Forbes.

По данни на най-големия сайт за имоти в Китай SouFun договорите за покупка на нови апартаменти в Пекин, сключени през май, са били 10 502, което е скок с 43% в сравнение със същия месец на миналата година.

Продажбите в останалите големи градове като Шанхай, Гуанджоу и Шънджън също са се увеличили, сочи статистиката на компанията.

Анализатори твърдят, че нарастващите очаквания, че цените на жилищата може би са достигнали дъното и скоро ще тръгнат нагоре, са основната причина за ръста на сделките.

Въпреки че премиерът Уън Дзябао и останалите лица на ръководни постове търсят начини да укротят цените от две години насам, мнозина в момента очакват пазарът на имоти, на който се падат около 13% от БВП на Китай, отново да се съживи.

Някои местни власти също имат пръст в повишението на активността, след като тайно облекчиха ограниченията, наложени от централното правителство. Причината е да влеят свежи пари в намаляващите приходи на общините, които разчитат сериозно на продажбата на земя.

Междувременно по-свободната финансова политика, която е част от плановете, целящи да вдъхнат живот на икономическия растеж на страната, може да осигури солидна основа за съживяването.

Китайската народна банка изненадващо понижи основната лихва в края на миналата седмица - по-малко от месец, след като намали изискванията за резервите на банките.

Евентуално повторно издуване на балона в имотния сектор обаче би могло да попречи на усилията на Пекин да ребалансира икономиката и да тласне страната обратно на позицията, от която стартира - модел за растеж, движен от инвестиции, а не от местно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още