IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата свърши за суперлуксозния сегмент на пазара на имоти

Има бум в търсенето на имоти над 5 млн. долара, както и на земя за строителство на нови луксозни проекти

15:46 | 12.06.12 г.
Кризата свърши за суперлуксозния сегмент на пазара на имоти

От началото на годината се наблюдава бум в супер луксозния сегмент на пазара на имоти, посочва Крис Полак, президент на агенцията за луксозни имоти Chris Pollack Ltd.

"Годината се очертава изключително успешна за онези купувачи, които се целят в най-високия сегмент на пазара – в имоти на стойност над 5 млн. долара“, посочва Полак.

„През първите 4 месеца на годината сме получили повече запитвания в сравнение с първите 4 месеца на 2009, 2010 и 2011 г. взети заедно“, допълва той.

Полак обяснява, че има интерес и към закупуването на земя за строителство на луксозни имоти.

„Сега е моментът за строителство или реконструкция на луксозен имот. Не само, че цените на земята вървят към дъното, но и строителите са нетърпеливи да работят и са доста по-склонни на договаряне“, коментира той.

Работата по строителните проекти в луксозния сегмент от пазара на имоти обикновено продължава от 18 до 24 месеца, пояснява експертът. Отделно около 8 месеца се прави проектирането и се подготвят нужните документи на строежа.

В последните месеци експерти от различни агенции също отчитат бум в сделките с уникални и суперлуксозни имоти. От една страна купувачите им търсят убежище за парите си от кризата в Европа, от което печели пазарът на луксозни имоти в САЩ.

Освен това банките са много по-отзивчиви при кредитирането на купувачи с доказано високи доходи. Затова и инвеститорите в луксозни имоти винаги разполагат със заемни средства, независимо в коя точка на света купуват.

Основна причина за инвестицията в луксозни имоти обаче си остава тяхната стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още