IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните купувачи на имоти в САЩ се увеличават значително

Най-многобройната група чуждестранни купувачи на пазара в Щатите са канадците

13:45 | 12.06.12 г.
Чуждестранните купувачи на имоти в САЩ се увеличават значително

Обемът на жилищата в САЩ, продадени на чужденци, в доларово изражение е нараснал с 24% за 12-те месеца до края на март заради засиления интерес от страна на купувачи от Канада, Китай, Индия, Мексико и Великобритания, нетърпеливи да се възползват от ниските цени и благоприятните лихви, предаде Bloomberg.

За периода чуждестранните купувачи са похарчили около 82,5 млрд. долара в сравнение с 66,4 млрд. долара година по-рано, съобщи Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ. Това е около 4,8% от реализираните сделки с жилища в страната през миналата година, сочи статистиката.

Към 31 март т. г. цените на жилищата в САЩ са били с 35% под пика си от юли 2006 г., показват последните данни за индекса S&P/Case-Shiller, който се изчислява на базата на цените в 20 от големите градове в Щатите. Препродажбите на жилища са се повишили с 10% през април на годишна база.

В щатите Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас са осъществени малко повече от половината от всички сделки с чужденци. Най-бързо развиващата се дестинация е Флорида, където са осъществени 26% от сделките с чуждестранно участие. На второ място е Калифорния с 11%, следвана от Тексас и Аризона с по 7%.

Около четвърт от всички международни сделки са сключени с канадци, следвани от китайските купувачи (11%) и мексиканците (8%). На купувачите от Индия и Великобритания се падат по 6% от сделките с жилища в САЩ.

Чуждестранните купувачи са плащали средно по 400 хил. долара за жилище в сравнение с 212 хил. долара средно за всички сделки в САЩ.

Обикновено купувачите от чужбина са по-богати и търсят най-вече луксозни имоти и ваканционни вили, посочват още от асоциацията.

Около 62% от международните сделки са извършени с пари в брой, тъй като купувачите не са имали кредитна история, или пък поради факта, че кредиторите не предлагат ипотечно кредитиране за чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още