IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната администрация в САЩ планира да засили продажбите на ипотечни заеми

Продажбата на ипотечните кредити в пакети е единственият начин да се намали обемът на имотите, върху които има опасност да бъде наложена възбрана

09:00 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищната администрация в САЩ планира да засили продажбите на ипотечни заеми

Федералната жилищна администрация (FHA) на САЩ планира да засили продажбите на ипотечни заеми на инвеститори в опит да се справи с нарастващия обем жилищни ипотеки в забава, предаде Wall Street Journal.

Агенцията държи над 700 хил. проблеми кредита, което е над 5% от заемите за 1 трлн. долара, които е застраховала.

Продажбите на ипотечните кредити в пакети е единственият начин да се намали обемът на имотите, върху които има опасност да бъде наложена възбрана, а след това федералната агенция най-вероятно ще трябва да ги отнеме от собствениците им и да ги препродаде.

Контролираните от държавата гиганти за ипотечно кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac, както и банките, напоследък изоставиха практиката да продават ипотеки в пакети, въпреки сериозния интерес от страна на инвеститорите. Причината е, че при последващите продажби те пласират заемите с много високи отстъпки.

Вместо това институциите модифицират ипотеките и ако този вариант не проработи, продават жилищата поотделно, често чрез процес по налагане на възбрана.

Правилата на федералната агенция обаче не са толкова гъвкави що се отнася до възможните начини за модифициране на проблемни ипотеки.

Според нейни представители, ако агенцията продаде "лошите" заеми на инвеститори на поне същата цена, която би струвала евентуална възбрана, инвеститорите предприемат по-агресивни стъпки за модифициране на ипотеките, като например намаляване на главницата, което не повишава разходите на държавата.

Ако кредитополучателят възстанови погасяването на вноските, инвеститорът по-късно би могъл да препродаде заема на печалба.

"Ще бъде създаден стимул за модификация, който в момента е невъзможен при сегашната система", посочва Керъл Галант от FHA. "Това ще е ефективен метод от гледна точка на разходите за FHA и ще е по-добре и за гражданите", допълва тя.

За момента агенцията планира да продава до 5 хил. лоши ипотеки всяко тримесечие. При малка пилотна продажба през април агенцията продаде 279 заема на купувачи, които платиха около 19 млн. долара, или една трета от оставащите вноски по заемите. През миналата година по същата програма са продадени 2 200 заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още