IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P очаква подобряване на кредитоспособността на фондове за имоти и строители в Европа

Рейтингите в сектора на имотите не се очаква да се повишават рязко през следващите две години

17:25 | 07.06.12 г.
S&P очаква подобряване на кредитоспособността на фондове за имоти и строители в Европа

Силните портфейли и благоприятните условия за финансиране на сравнително спокойния сектор на недвижимите имоти в Европа създават предпоставки за стабилни прогнози за рейтингите на фондовете за инвестиции в имоти и строителите в региона, посочва агенцията Standard and Poor's (S&P) в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

Тези фактори би следвало да подобрят кредитоспособността на емитентите в този сектор през 2012 г., допълва документът.

"Не очакваме материална промяна в кредитната динамика на европейския сектор на имотите преди края на 2012 г.", коментира кредитният анализатор от агенцията Ана Овъртън.

"Възможностите за положителен ръст при наемите продължават да са ограничени поради слабото бизнес доверие като цяло и падащите продажби на дребно в по-голямата част от Европа. За нашия портфейл от емитенти обаче тези фактори се балансират от високата степен на редовни приходи, стабилни структури на финансиране и възможности за набиране на капитал от продажби", допълва тя.

През следващите две години нарастващите дългови разходи и все по-трудните избори по отношение на строителството и инвестициите вероятно ще ограничат опциите за повишение на рейтингите в сектора.

Достъпът до капитал и способностите за управление на активи ще определят до голяма степен различията при темпото на органичен растеж сред компаниите за имоти в Европа в краткосрочен и средносрочен план.

Въпреки че умерената рецесия в еврозоната в момента вероятно ще продължи до третото тримесечие на 2012 г., S&P вярват, че икономиката може да отбележи скромен растеж през 2013 г.

От агенцията смятат, че е малко вероятно доходността от наеми да се повиши през 2012 г., с изключение на по-силно позиционираните райони, съсредоточени около търговски имоти и първокласни офис локации.

В търговския сегмент се наблюдава нарастваща разлика при доходите от наем и оценките на имотите между активите с високо и ниско качество, особено в периферните страни на еврозоната.

При офисите и логистичните имоти наемите на първокласните имоти и усвояването на нови площи се забавят поради слабите икономически перспективи в региона, посочват още от S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 07.06.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още