IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредиторите се завръщат на капиталовите пазари в САЩ

Въпросът обаче е дали всички типове продукти са атрактивни и дали източниците на кредитиране навлизат в сфери като строителството и хотелиерството

16:55 | 07.06.12 г.
Кредиторите се завръщат на капиталовите пазари в САЩ

Капиталовите пазари в САЩ, които през последните няколко години се характеризират с изключителна нестабилност, като че ли сега са огрети от лъч надежда, след като започват да се появяват все повече източници на капитал, пише онлайн изданието GlobeSt., като се позовава на експерти от бранша.

Въпросът обаче е дали всички типове продукти са атрактивни и дали източниците на кредитиране навлизат в сфери като строителството и хотелиерството.

Според Гари Гос, специалист по капиталовите пазари от офиса на Cassidy Turley в Сан Диего, допреди няколко месеца повечето кредитори са се насочвали към дългове за многофамилни, промишлени търговски и офис имоти.

Напоследък обаче се наблюдава ръст при броя на източниците, предлагащи програми за строителния и хотелиерския бранш, както и за имоти със специална употреба. Тази тенденция се очаква да продължи.

Местните и регионални банки в САЩ, които се отдръпнаха след началото на кризата, се завръщат на пазара. Формират се и нови местни банки, които осигуряват така нужния капитал за второстепенни и третостепенни имоти, пренебрегвани до голяма степен за сметка на активите с по-високо качество, посочва Патрик Крандал, старши управляващ директор на офиса на Cushman & Wakefield of California Inc. в Лос Анджелис.

"Не че има неограничен капитал за сделки на второстепенните и третостепенните пазари, но картината определено се подобрява", посочва експертът.

Според Уилям Хюз, старши вицепрезидент и управляващ директор на компанията Marcus & Millichap Capital Corp. от Нюпорт Бийч, Калифорния, е налице тенденция на увеличение на различните източници на кредитиране, предлагащи програми за многофамилни жилища и за хотелиерския сектор. Финансиране за офиси, търговски и индустриални имоти се намира само за най-добрите активи, обяснява той.

Гари Тензър, управляващ директор на офиса на George Smith Partner в Лос Анджелис, е на мнение че ценните книжа, обезпечени с ипотеки, вероятно ще са хитът на 2012 г.

"През 2011 г. кредиторите с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, се представиха добре, но под очакванията, като емитираха 32,7 млрд. долара. Въпреки това тази сума е над 11,6-те млрд. долара през 2010 г."

Дали 2012 г. ще е по-добра? Според Хюз това зависи от вторичните пазари и от това дали икономиката ще продължи да се подобрява и дали инвеститорите ще запазят доверието си в сектора на бизнес имотите.

По отношение на инвеститорското търсене Крандал смята, че то надвишава предлагането на качествени сделки. "Чувам все повече инвеститори да говорят за това как някой е дал по-висока от тяхната оферта", посочва той.

Хюз допълва, че "през последните три години търсенето като цяло се увеличава блгодарение основно на по-високото търсене от страна на наематели, по-силното усвояване и наемите. Положително въздействие върху оказва и липсата на други конкурентни възможности за инвестиции".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още