IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масово се ликвидират фондове за имоти от отворен тип в Германия

Разпродажбите на имоти са добра възмажност за някои инвеститори да сключат изгодни сделки

11:56 | 07.06.12 г.
Масово се ликвидират фондове за имоти от отворен тип в Германия

Германски фондове за имоти от отворен тип масово правят планове за ликвидация на  активи за около 20 млрд. евро - ход, който би могъл да окаже натиск върху цените на имотите на пазарите из цяла Европа, пише Wall Street Journal.

През последните седмици Credit Suisse и Kan Am Group обявиха, че ще ликвидират фондове с активи съответно за 5,6 млрд. евро и 3,6 млрд. евро, включително офис сгради, търговски центрове и други имоти във Франция и Германия.

Skandinaviska Enskilda Banken също съобщи, че ще ликвидира фонд за 5 млрд. евро, чиито имоти включват емблематичния комплекс Potsdamer Platz в центъра на Берлин, оценяван на 1,5 млрд. евро.

Със сигурност някои фондове все още отчитат добри резултати и дори привличат потоци от капитали. Освен това фондовете, предприели ликвидация, обикновено разполагат с от три до пет години да продадат активите си, така че експертите не очакват панически разпродажби.

Германските фондове от отворен тип замразяват изкупуванията, когато паричните им резерви паднат до твърде ниски нива. След този момент те разполагат с период от две години, за да наберат достатъчно средства, преди да започнат да ликвидират.

Натискът по отношение на обратните изкупувания дойде заради финансовата криза, която затрудни положението на инвеститорите. След като исканията за обратно изкупуване надхвърлиха средствата на някои фондове, те замразиха процеса на обратно изкупване. Това отблъсна някои институционални инвеститори, а исканията за обратно изкупуване нараснаха до такава степен, че се наложи някои фондове да бъдат ликвидирани.

Още седем германски фонда за имоти обявиха по-рано, че ще ликвидират имоти за около 7 млрд. евро.

Очевидно моментът, в който това се случва, не е особено благоприятен за ликвидиращите се фондове поради нарастващите финансови проблеми в Европа. От консултантската компания Jones Lang LaSalle обявиха, че очакват цените на луксозните офис имоти да паднат с до 5% в Брюксел през тази година и с 5-10% в Мадрид.

Някои инвеститори виждат натиска върху германските фондове като сериозен шанс. Неотдавна фондът на Morgan Stanley P2 Value продаде дял от 57% в офис комплекса във Франкфурт Trianon на американския инвеститор Madison International Realty. Според Morgan Stanley цената на целия комплекс е близо 408 млн. евро в сравнение с 453 млн. евро по оценка в доклада на фонда за първото полугодие на миналата година.

Президентът на Madison Рон Дикърман съобщи, че компанията е в преговори с още няколко германски фонда и "те приемат по-ниски цени отвсякога”. “Отчасти благодарение на плановете за ликвидация на германските фондове Европа се превръща в много добър пазар" за нас, допълва той.

Фондовете за имоти от отворен тип са популярни в Германия от десетилетия, особено сред дребните инвеститори. Общо взето те работят като взаимните фондове, но вместо акции купуват имоти, най-вече офиси и търговски комплекси в Европа.

Ако обаче наличните средства на даден фонд паднат под 5% от активите, то той има право да замрази обратните изкупувания.

Към 31 март тази година в Германия е имало 23 фонда за имоти от отворен тип с активи за 85 млрд. евро, сочат данни на Budnesverband Investment Fund. Десет от тези фондове са в процес на ликвидация, а три очакват решение дали ще бъдат отворени отново или закрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още