IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Дубай се съживява след тежката криза

Цените на първокласните жилища в емирството ще продължат да растат, прогнозират експерти

18:12 | 05.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Дубай се съживява след тежката криза

След няколкото трудни години за пазара на имоти в Дубай се появяват признаци на съживяване, пише онлайн изданието HomesGoFast.

Според доклад на компанията CBRE цените на вилите и апартаментите в емирството са нараснали за първи път от доста време през първото тримесечие на годината, а официалните данни сочат ръст на броя на продажбите на имоти.

За първи път цените на жилищата в Дубай отбелязват повишение след резкия спад от 60% по време на глобалната финансова криза.

Експертите прогнозират, че цените на имотите в емирството ще продължат да се покачват през цялата 2012 г., особено на недвижимостите с първокласно местоположение.

От данни на Министерството на земята в Дубай пък става ясно, че сделките с жилищни имоти през първото тримесечие възлизат на 3,1 млрд. дубайски дирхама (844 млн. долара), което е с 9% повече в сравнение с предходния тримесечен период.

Според CBRE усвояването на площи под наем в централната част на Дубай ще продължи да се увеличава поради ограниченото предлагане на нови жилища и офиси, все по-конкурентните цени на наемите и стимулите, предлагани от собствениците.

В същото време Жан-Люк Дюбоа, управляващ директор на базираната в Дубай компания за ипотечно консултиране Home Matters, коментира пред изданието Arabian Business, че някои от финансовите институции в емирството обмислят да отворят ипотечния пазар за чуждестранни инвеститори.

По думите на експерти в момента има три или четири кредитни институции, проявяващи интерес към подобна стъпка.

Дюбоа обяснява, че всяка банка в емирството, която иска да се открои от конкурентите си, трябва да погледне отвъд местния ипотечен пазар.

Според Дюбоа чужденците, обмислящи да навлязат в имотния сектор на Дубай, биха могли да се насочат към вилите, тъй като при този тип имоти се наблюдават силни резултати. "От януари миналата година цените на този клас имоти са нараснали с 25-30%", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още