IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паневропейските фондове за имоти с близо нулева доходност през 1-то тримесечие

Отрицателният растеж на стойностите на базовите имотни активи във Франция и Германия е основната причина за по-слабата възвръщаемост

16:29 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Паневропейските фондове за имоти с близо нулева доходност през 1-то тримесечие

Паневропейските фондове за имоти отчитат обща възвръщаемост на нетната стойност на активите от едва 0,1% за първото тримесечие на 2012 г., съобщава онлайн изданието Property EU.

За 12-те месеца до март 2012 г. възвръщаемостта е 2,1%, според IPD Pan-European Quarterly Property Fund Index, което е най-ниското равнище от близо две години насам.

По-слабите резултати в Европа рязко контрастират на силното представяне в САЩ и Австралия, посочват от IPD. Най-ниски са цифрите за Испания и Италия, където възвръщаемостта пада съответно с 3,2% и 1,7% за първото тримесечие.

Въпреки тези спадове паневропейските фондове се позиционират, така че да имат сравнително ниска експозиция към Южна Европа (6%) спрямо 9% за пазара като цяло.

"Проблемите в Южна Европа имат сравнително слабо пряко въздействие върху цялостните резултати. Вместо това по-значими се оказват по-широките влияния от дълговата криза върху европейската икономика, като се наблюдава спад на стойностите в 9 от 10-те пазара, които покриват тези европейски фондове", посочва Дъглас Роуландс от IPD.

Отрицателният растеж на стойностите на базовите имотни активи във Франция и Германия, на които се падат почти 50% от вложенията на фондовете, са основната причина за по-слабата възвръщаемост.

Във Франция стойностите на базовите имотни активи бележат понижение с 1% спрямо спад с 0,3% в Германия. Най-силен е пазарът в Швеция, където стойностите се покачват с 1,5%, генерирайки обща възвръщаемост от над 3% за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още