IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис секторът е привлякъл половината от инвестициите на пазара на имоти в Европа

Интересът към пазара на бизнес имоти в Скандинавския регион расте заради независимостта от еврото и силните икономики

13:34 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Офис секторът е привлякъл половината от инвестициите на пазара на имоти в Европа

Офис сегментът е привлякъл повече от половината от инвестициите в бизнес имоти в Европа през първото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания CBRE.

В доминиращия офис сектор през първите три месеца на годината са били инвестирани 12 млрд. евро.

Общо на европейския пазар на бизнес имоти в периода януари-март са били инвестирани 23,8 млрд. евро, което обаче е с 18% под нивата на инвестициите през същия период на миналата година, пише онлайн изданието PropertyWire.com.

Забавянето не е съвсем неочаквано, като се имат предвид занижените прогнози за икономическия растеж на държавите в Европа. Въпреки това анализаторите очакват възстановяване на инвестициите в бизнес имоти през второто полугодие, тъй като тогава ще бъдат приключени много сделки, които в момента са на начален етап.

В доклада се посочва, че доминиращите пазари продължават да бъдат Великобритания, Германия и Скандинавските страни.

Най-висока е била инвестиционната активност в Скандинавския регион, където са били инвестирани 5 млрд. евро на пазара на бизнес имоти. Това е и най-високото ниво на обема на инвестициите в региона от последното тримесечие на 2010 г.

Отчита се и постоянен ръст на интереса към инвестиции в офиси в Скандинавските страни заради независимостта на региона от еврото и силните икономики.

Експертите очакват през годината европейски активи на стойност 45-50 млрд. евро да сменят собственика си. Сред най-активните инвеститори на пазара на бизнес имоти ще бъдат суверенните фондове и чуждестранните пенсионни фондове, прогнозират специалистите.

Представянето на офис сегмента от пазара на бизнес имоти в последните месеци преобръща тенденциите от последните три години, през които търговските площи привличаха „лъвския пай“ от инвестициите в имоти в Европа.

След високите равнища на инвестиционна активност в началото на 2010 г. и 2011 г., през първите три месеца на настоящата година търговският сегмент е привлякъл само 19% от инвестициите на пазара на бизнес имотите в Европа. Това е най-слабата инвестиционна активност в сектора от началото на 2007 г., посочват от компанията.

Анализаторите допълват, че предлагането на офиси в Европа не отговаря напълно на търсенето. Инвеститорите се интересуват от първокласни активи, но предлагането на нови добри възможности за инвестиция е силно ограничено.

През настоящата година обаче се очаква на пазара да излязат повече висококачествени офиси въпреки слабата строителна активност през последните години, която доведе и до лек ръст на наемите на първокласните офис площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още