IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на първокласните офиси в ЕС почти без промяна през първото тримесечие

Потенциалните наематели преразглеждат плановете си заради кризата и предпочитат поне засега да задържат второкласните си офиси

16:43 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Наемите на първокласните офиси в ЕС почти без промяна през първото тримесечие

Наемите на първокласни офис площи на основните европейски пазари са останали стабилни през първото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Индексът за наемните нива на основните европейски пазари, изчисляван от компанията, се е повишил със само 0,1% през първите три месеца на годината спрямо последните три на миналата година. В сравнение с първото тримесечие на миналата година индексът е нараснал с 0,4%.

Стабилните стойности на индекса обаче маскират силните ръстове, регистрирани на северните пазари – в Хамбург и Осло например, и спадовете, отчетени периферията на еврозоната, които отразяват продължаващите проблеми на европейския валутен блок.

Ричард Холбъртън, директор на звеното за проучвания на пазарите в Европа, Близкия Изток и Африка, обясни, че се виждат по-силно изразени различия в представянето на ключовите офис пазари.

„Там, където има изострена политическа криза, като например в Гърция, Испания и Португалия, офис пазарите са в упадък или имат изключително слаби признаци на възстановяване. В по-стабилните икономики, като Германия или Скандинавските страни, се виждат положителни признаци“, коментира той.

Холбъртън допълни, че очаква до края на годината поляризацията на европейските офис пазари да се задълбочи.

Несигурността в еврозоната през последните 18 месеца се е отразила на вземането на корпоративни решения. Някои от най-големите наематели са се отказали от обмисляни от тях сделки, посочват от компанията.

Намаляват и новозавършените офис сгради, посочва се още в доклада. Единици са пазарите на офиси, при които има признаци, че новото строителство ще се увеличи. Един от тях е Лондон.

Въпреки намаленията при новото строителство и спада в усвояемостта на офис площите, нивата на незаетост за отбелязали незначително намаление през първите три месеца на годината – до 10,25% от 10,35%, колкото бяха през последното тримесечие на 2011 г.

Това се дължи на слабото търсене от страна на потенциалните наематели, които преразглеждат плановете си заради кризата и предпочитат поне засега да задържат второкласните си офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още