IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След трусовете купувачите търсят жилища на по-ниските етажи

Активни са сделките за селски къщи, които да се ползват като алтернативно жилище в случай на бедствие, според агенция за недвижими имоти

12:25 | 04.06.12 г. 3
След трусовете купувачите търсят жилища на по-ниските етажи

Земетресенията и обилните дъждове са преобърнали нагласите на купувачите на жилища. Ако допреди месец по различни причини купувачите търсеха жилище на средните и високите етажи, то в момента се засилва търсенето на дом на по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж, показват данни на компанията за недвижими имоти „Адрес“.

След трусовете в края на май вече 74% от купувачите предпочитат жилищата, които се намират на 2-6 етаж, докато преди земетресенията 63% от купувачите са търсели такива жилища, показва статистиката на компанията.

Преди 22 май, когато беше регистрирано силното земетресение у нас, само 5% от потенциалните купувачи са искали жилище на първи етаж. След природното бедствие тези купувачи са се увеличили до 11% от всички, търсещи нов дом.

До 13% от 22% са намалели купувачите, които искат жилище над 6 етаж, а тези, които търсят сделка за дом на 10-ти и по-висок етаж вече са само 2% от всички потенциални купувачи. 

„Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност за купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намираха и някои по-атрактивни имоти – мезонети, жилища с големи тераси и т.н. По тези причини те бяха сред най-предпочитаните от купувачите, но тенденцията се обърна значително през последния месец”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за имоти.

„Несигурността при трусове на високите етажи, както и уязвимостта им при обилни и продължителни дъждове, които причиняват течове и влага, накара много хора да променят първоначалните си планове”, добавя Богданов.

Експертите очакват да нарасне интересът и към по-ниските къщи около градовете. Още от миналата година се наблюдава засилено търсене на селски къщи, които да се ползват за пълноценна почивка. Сега обаче хората искат да имат алтернатива за временно пребиваване в случай на бедствие, посочват експертите.

Пазарът на имоти в провинцията

Не само селските къщи движат жилищния пазар в провинцията. Миграцията на младите хора е основна причина за активното сключване на сделки в по-малките населени места, обясняват специалистите.

Сделките в по-малките градове на страната са нараснали с 25% през последните 12 месеца. Купувачите основно са млади, семейни хора с деца, които търсят предмно маломерни жилища.

Продавачите обаче са хора в по-зряла възраст, обикновено с финансови затруднения, които се опитват да решат с продажбата на излишен или твърде голям имот.

Ценовите нива в страната са силно зависими от големината и икономическата активност в съответния град, отчитат от компанията.

Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между офертната цена и реалната стойност на сделката. Докато в по-големите градове, като Сливен, Ямбол, Стара Загора, продавачите правят компромис с около 3 хил. евро, в по-малките населени места, като Елена, Балчик и Сандански например, средният размер на отстъпките е около 5 хил. евро,

Сделките в провинцията обикновено се сключват с пари в брой – спестени или набавени от продажбата на друг имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
:) Това е някаква шега. При земетресение и падане на сградата винаги най уязвими са ниските етажи. Доказано и от статистиката, и от живота.Разбирам да бяха казали нарасна търсенето на еди какво си строителство защото то е еди какво си, а то ниски етажи. например- Нарасна търсенето на панели, защото са по устойчиви от новото стройтелство, при което се пестяха материали и се изграждаше с некачествени материали и некачествено. Или - Нарастна търсенето на ново строителство защото проектите са съобразени с изискванията на европейска директива ХХ която прави жилищата по безопасни от панелите.А твърдението, че се най привлекателни били обединените тавански стаи и предлагани като мезонет или тристаен с жилищна площ от 35-40 квм и 70-80 квм тераса е такъв смях, че още се подхилвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
irish
преди 12 години
Очакваме и ръст в търсенето на палатки предвид настъпилото вече затопляне на времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mr_crash
преди 12 години
Това е най-малоумната статия в Инвестора за имоти от месеци насам.Какво значение има етажа или къщата на село ако има земетресение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още