IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай са паднали до 16-месечен минимум през май

Жилищното министерство в Пекин за пореден път потвърди, че се запазват ограничителните мерки на жилищния пазар

14:34 | 01.06.12 г.
Цените на жилищата в Китай са паднали до 16-месечен минимум през май

Цените на жилищата в Китай са паднали до 16-месечен минимум през май, сочат последните данни на собственика на най-големия сайт за недвижими имоти в страната SouFun Holdings Ltd., цитирани от Bloomberg.

Спрямо април цените на жилищата в страната се понижават с 0,3% до 8 684 юана (1 364 долара)/кв. м. Това е най-ниското равнище от януари 2011 г. и деветият пореден месец на спад, уточнява агенцията.

Спад на цените на жилищата е отчетено в 73 от 100-те града, за които компанията събира данни. В 26 от градовете е регистрирано увеличение на цените, а в един цените остават без промяна.

Цените на жилищата в 10-те най-големи града, включително Пекин и Шанхай, са се понижили средно с 0,5% в сравнение с април, а на годишна база е измерен спад от 3,2%.

Миналия месец жилищното министерство за пореден път потвърди, че Китай ще продължи политиката на ограничителни мерки на жилищния пазар. Изявлението бе направено, след като през април държавният съвет обеща да се придържа към съществуващите контролни механизми, въведени преди две години. Тогава правителството затегна изискванията за първоначална вноска при покупка на жилище с ипотека и въведе рестрикции за броя на жилищата, който едно семейство може да притежава.

"Външната икономическа обстановка се влошава и започва да оказва въздействие върху пазара на имоти в Китай", коментира от Хонконг главният изпълнителен директор на Colliers International за района на Азия Саймън Луо.

"Китайското правителство вероятно осъзнава това и очакваме те бавно да започнат да отпускат ограниченията през втората половина на годината", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още