IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектодирективата за ипотечните кредити скара евродепутати

Икономическата комисия на ЕП отново отложи гласуването на своя доклад по промените в еврозаконодателството, касаещи ипотечното кредитиране

09:00 | 01.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Проектодирективата за ипотечните кредити скара евродепутати

Проектодирективата за ипотечните кредити предизвика скандал в Европейския парламент (ЕП). Евродепутатите не могат да постигнат съгласие за обхвата и степента на защита на потребителите на ипотечни кредити, пише онлайн изданието EurActive.com.

Докладът на комисията на Европарламента по икономическите и парични въпроси по проектодирективата, която включва редица нови разпоредби за защита на потребителите срещу трупането на прекомерен дълг, трябваше да бъде гласуван тази седмица. Дебатът обаче е бил отложен за втори път в рамките на един месец, съобщава за изданието анонимен източник.

Споровете в ЕП отразяват полемиката за произхода на финансовата криза от 2008 г., както и опитите за ограничаване на злоупотребите с леснодостъпни кредитни предложения, отбелязва изданието.

Евродепутатът Антолин Санчес Преседо, който настоява за приемането на по-сериозни защити на потребителите на ипотечни кредити, се изправя пред силната съпротива на други евродепутати.

Членове на ЕП коментират, че Преседо вероятно е повлиян от ситуацията в банковия сектор в родната му Испания, който е изключително затруднен заради имотния срив.

Икономическата комисия на Европарламента е в конфликт и с комисията по потребителските въпроси, която вече подготви свой доклад по проектодирективата за ипотечните кредити.

Иронично или не, но потребителската комисия е възприела по-слаба линия на защита на потребителите на ипотечни кредити, отколкото депутатите от икономическата комисия биха искали да видят.

Анонимен представител на ипотечната индустрия е коментирал пред изданието, че споровете около проектодирективата причиняват безпокойство у кредиторите.

Говорител на Европейската ипотечна федерация, което представлява ипотечната индустрия, заяви пред изданието, че е предизвикателство да се намери баланс между защитата на потребителите и жизнеспособността на бизнеса.

Тази седмица BEUC – европейската потребителска организация, предложи евродепутатите да приемат специфични защити на потребителите на ипотечни кредити, включително и възможност за предсрочно погасяване.

„Вземането на ипотека е най-важното финансово решение в живота на потребителя. Нито едно европейско домакинство не може да си позволи лоша сделка. Безотговорните практики за кредитиране, които излагат на риск домовете на хората, трябва да бъдат спрени", заяви Моник Гоян, генерален директор на BEUC.

В своя резолюция ЕП призовава секторът на финансовите услуги да подобри представянето на продуктите и услугите, които предлага на потребителите.

От ЕП са констатирали, че на 70% от сайтовете на европейските финансови институции се представя заблуждаваща рекламна информация за общите разходи на потребителите на ипотечни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още