IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте интересът на американците към жилищата под възбрана на пазара

Запасите от проблемни имоти на пазара в САЩ непрекъснато намаляват заради ръста на сделките и намалелите принудителни изземвания на жилища на длъжници

13:17 | 31.05.12 г.
Расте интересът на американците към жилищата под възбрана на пазара

Интересът на американските купувачи към жилища под възбрана се е увеличил значително през последните две години и половина, а запасите от проблемни имоти на пазара непрекъснато падат.

Това показват резултатите от актуално проучване на Realtor.com, цитирано от Bloomberg.

Делът на потенциалните купувачи на имоти в Щатите, които твърдят, че има вероятност да придобият жилище с наложена възбрана, е скочил до почти 65% през май от 25% през октомври 2009 г., сочат данните.

В същото време обемът на подадените документи за налагане на възбрани в страната през миналия месец се е понижил до най-ниското си равнище от пет години, според RealtyTrac Inc.

Броят на обявленията за неплатежоспособност, търг и принудително изземане е паднал с 14% на годишна база и е на най-нисък от юли 2007 г. насам.

"Тъй като цените вървят към дъното, хората смятат, че имотите под възбрана са още по-изгодни, защото обикновено техните цени са под пазарните", посочва Стив Берковиц, главен изпълнителен диркетор на компанията Move Inc., която поддържа уебсайта Realtor.com.

Почти 56% от анкетираните от Realtor.com изразяват опасение, че големите кредитори ще пуснат на пазара голям обем от имоти с наложени възбрани, което ще доведе до нов сериозен спад на цените на жилищата.

От RealtyTrac наскоро предупредиха, че американският пазар ще бъде залят от нова вълна имоти под възбрана, след като през февруари най-големите ипотечни компании в САЩ постигнаха извънсъдебно споразумение с държавата по аферата с т. нар. машинална обработка на документи. Това обаче все още не е случило, а кредиторите вадят проблемните имоти на пазара поетапно, за да предотвратят нов срив в сектора на имотите.

Банките освен това предпочитат да намерят алтернативи на принудителното изземане на жилища на длъжници. Финансовите институции насърчават т. нар. „къси продажби“, при които собствениците се съгласяват на сделка, въпр

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още