IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на жилищния пазар в Чехия се задълбочава

Свръхпредлагането и икономиите на правителството спъват жилищния сектор в страната

18:34 | 30.05.12 г.
Кризата на жилищния пазар в Чехия се задълбочава

След четири години на спад на цените пазарът на жилища в Чехия продължава да е в криза, посочва се в анализ на онлайн изданието Global Property Guide.

По данни на централната банка офертните цени на апартаментите в страната са се понижили с 5,2% (със 7,4% с отчитане на инфлацията) през миналата година.За последното тримесечие на миналата година е отчетен спад от 0,9% (1,4% с отчитане на инфлацията), а за тази година се очаква понижение от още 4%.

За 2011 г. сделките са били с 20% под пика на пазара, регистриран през 2008 г.

Чешката икономика в момента е в рецесия. Прогнозите са за свиване на брутния вътрешен продукт с 0,2% през 2012 г. след отчетения отрицателен растеж от 0,3% на тримесечна база през третото тримесечие на миналата година и 0,1% през четвъртото. През 2011 г. страната регистрира икономически растеж от 1,7% след 2,7% за 2010 г.

С цел да свият бюджетния дефицит властите в Прага повишиха долната граница на ДДС през януари от 10% до 14%. Това е второто увеличение на налога от януари 2010 г. насам, когато и долната, и горната му граница бяха вдигнати с по 1 процентен пункт.

През 2013 г. Чехия планира да въведе единна ДДС ставка в размер на 17,5%.

По-ниската ставка е в сила за стоки и услуги от първа необходимост (храни, лекарства, книги, нови жилища и жилищни разходи (вода и отопление). Въпреки че се прилага само за новите жилища, увеличението се очаква допълнително да отслаби търсенето като цяло.

Средната цена на апартамент в Чехия в момента възлиза на около 69 500 евро, според realitymorava.ck. Най-скъпи са жилищата във втората зона на Прага - 194 445 евро, следвани от първата зона на столицата - 177 095 евро.

Брутната доходност от наемите на апартаменти в Прага е ниска, сочат резултатите от  изследване на Global Property Guide от юни 2010 г. Един апартамент от 120 кв. м. носи доходност от наем от около 3,8%, което за повечето хора не е разумно равнище. През периода между 2000 г. и 2005 г. ситуацията беше коренно различна - тогава доходността за Прага бе 6,8%.

От 2000 г. насам наемите на луксозните апартаменти и вили в Прага са паднали с 20-70%, като най-силно е понижението в най-високия пазарен сегмент, посочват местни анализатори.

Преустановяването на практиката на регулирани наеми в края на 2011 г. би могло да окаже положително въздействие върху жилищния пазар. Според закона, който засяга близо 750 хил. апартамента, всички наеми трябваше да достигнат пазарни нива до края на миналата година.

Регулираните наеми обхващат около 80% от всички апартаменти, отдавани под наем в страната, или 20% от всички постоянно наети жилища. Около 300 хил. от тези жилища са частни, а останалите са общински.

Един от най-сериозните проблеми в жилищния сектор е свръхпредлагането, предизвикано от свръхзастрояването. Натиск оказват и мерките за финансови икономии, наложени от правителството.

Един от положителните фактори за жилищния пазар са падащите лихви. С отслабването на икономиката централната банка започна да намалява и основната лихва, като до януари 2011 г. средната лихва по ипотечните заеми беше паднала до 4,53%.

Трябва да се отбележи обаче, че ипотечният пазар в Чехия е сравнително малък, така че въздействието на по-ниските лихви е по-слабо. Общите ипотечни заеми са представлявали 19% от брутния вътрешен продукт през 2010 г., което е доста под средното за Европейския съюз (50% от БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още