IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застрахователите ще осигурят 20% от кредитите за сектора на имотите до 3 години

Експерти обаче предупреждават, че те няма как да заместят банките и да запълнят недостига на финансиране за инвестиции в имоти

09:05 | 29.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Застрахователите ще осигурят 20% от кредитите за сектора на имотите до 3 години

Очаква се застрахователните компании да осигурят 20% от кредитирането за сектора на имотите през следващите три години, съобщава онлайн изданието propertyeu.info.

Това обаче няма да компенсира отстъплението на банките от сектора, предупреждават експерти-участници във форум за политики и инвестиции в сектора на имотите, организиран от изданието.

В следващите три години трябва да бъде рефинансиран дълг, свързан със сектора на имотите в Европа, на стойност 800 млрд. евро. Приносът на застрахователните компании при кредитирането ще е минимален на този фон, коментират анализатори.

Много банки или напълно се отказват, или правят сериозна редукция на експозициите си към сектора на имотите заради натрупаните проблемни кредити и задаващите се по-строги регулации.

С високи изисквания за капиталовите резерви ще се сблъскат и застрахователните дружества, предупреждават специалисти.

Застрахователите могат да кредитират сектора на имотите по различни начини – като изкупуват съществуващи кредити, издават нови заеми, като участници при преструктуриране на кредити, като трета страна в дългови фондове или като формират свои фондове.

Сред участниците в сектора на имотите се прокрадва оптимизъм, че застрахователите ще успеят да запълнят недостига на финансиране заради оттеглянето на банките.

Експерти обаче попариха оптимизма още в зародиш. Според анализатори застрахователите няма как да заместят банките, а и не целят това. Те по-скоро се опитват да развиват спекулативен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Нищо не можете да направите ако не ни осигурите европейски доходи за да спазваме европейските данъчни закони!!!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още